Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony wigilijny karp

Przepis dnia 2014-12-24
Smażony wigilijny karp

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2327

Dodano:

Odsłon: 61957

Bardzo prosty przepis na smażonego karpia. Rybę można również pokroić w dzwonki. Do smażenia można użyć oliwy lub klarowanego masła

Składniki

  • Karp – najlepiej nieduży dzięki czemu nie powinien być tłusty
  • 1/2 szklanki mąki
  • Sól
  • czarny pieprz
  • oliwa lub klarowane masło
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karpia czyścimy, kroimy w płaty i filetujemy.

  2. Z każdej strony nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem.

    Obtaczamy w mące.

    Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu – z każdej strony około 3 min

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 03 grudnia 2014 Uwielbiam karpia, ale nie zjem ze skorą! Dlatego przed pocięciem na dzwonka zdejmuję skórę. Nic strasznego, od strony skrzeli po przecięciu skóry wzdłuż kręgosłupa - łapię skórę obcęgami i zdzieram w stronę ogona. Kto raz zje bez skóry, ten już nigdy nie zje inaczej.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 05 listopada 2014 Karp powinien być powyżej 2kg, wtedy jest najlepszy, nie jest tłusty a ości są wyczuwalne w palcach. Poza tym małe karpie czuć mułem. Ale narobiłeś mi smaka a tu do wigilii jeszcze kawałek :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hesia 04 listopada 2014 A ja zamiast tylko w mące obtaczam jak kotleta schabowego; mąka, jajko, bułka tarta (ale taka zmielona na mąkę). Jest jeszcze smaczniejszy.
Mniam - już nie mogę doczekać się "sezonu".
Odpowiedzi: 2 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 04 listopada 2014 Mniam,karp "chodzi za mną od paru dni". Pozdrawiam.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń