Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczewica z grzybami i mascarpone

Soczewica z grzybami i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25206

Dodano:

Odsłon: 3687

W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dań głównych. Gorąco polecam Wam to połączenie! Życzę Wam wesołych i smacznych Świąt! :)

Składniki

  • 300 g czarnej soczewicy
  • 2 duże garści suszonych grzybów
  • 2 cebule cukrowe
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml wywaru grzybowego
  • garam masala
  • listek laurowy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • + 0,5 l bulionu warzywnego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.

  2. Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.

  3. Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.

  4. Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe!

    * Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego.

    Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń