Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1002 Ocena: 27767
Dodano: 23.12.2018
Odsłon: 5130
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.
Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.
Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe!
* Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego.
Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

pelen_brzuszek 11 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
brzmi bardzo dobrze :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 11 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
br0 Kto głosował? | Odpowiedz

Dolcevita-in-my-kitchen 11 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubie takie przepisy, zapisuje i dziekuje :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 28 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Ekstra danie wigilijne, brawo za NOWOŚĆ.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 26 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Swietny pomysl, trzeba koniecznie wypróbowac. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

DomowaPiwniczka 25 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
mmmm... ciekawe, aż korci żeby wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 25 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz