Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne barbecue. Choć jest bardzo prosta w przygotowaniu, to trzeba pamiętać, by za przygotowania zabrać się już dzień wcześniej. Jest tylko jedna, tajna rada, jak uzyskać niezapomniany smak mięsa: trzeba je bardzo długo marynować.
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 513
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 72
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 670
Spaghetti carbonara to jedno z popularnych dań kuchni włoskiej. W oryginalnej...
Odsłon: 513
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 72
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 670
Składniki
Karkówkę umyj szybko pod bieżącą wodą i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Podziel ją na kotlety o grubości ok. 2 cm każdy.
Delikatnie rozbij kotlety ręką. Mięso powinno być lekko rozbite, ale kotlet dalej gruby.
Przygotuj marynatę. W osobnej misce wymieszaj ze sobą oliwę, musztardę i ketchup. Dodaj wszystkie przyprawy z wyłączeniem tymianku i dobrze wymieszaj. Marynata powinna mieć bardzo gęstą i dość jednolitą konsystencję. Jeśli jest za gęsta, dodaj trochę oliwy.
Kotlety dobrze wysmaruj marynatą z każdej strony. Przełóż karkówkę do zamykanego szczelnie pojemnika spożywczego. Jeśli pozostało ci jeszcze trochę marynaty, zalej nią mięso. Pojemnik szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 12-24 godziny. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym będzie bardziej kruche i soczyste.
Na godzinę przed planowanym grillem wyjmij mięso z lodówki. Dodaj do niego posiekany drobno tymianek i ponownie przemieszaj wszystko. Grilluj na węglu drzewnym do ładnego zrumienienia mięsa. Soczysta karkówka z grilla najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem ulubionej sałatki.