Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1007
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2005
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 472
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1007
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2005
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 472
Składniki
Karkówkę kroimy w grubsze plastry (wychodzi ok 5 sztuk). Nacieramy pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i marynujemy pół godziny.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki ( w mundurkach) ok 7 min. Odscedzamy, kroimy na ćwiartki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę ziemniaków. Przyprawiamy je solą, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Kolejno kładziemy pokrojoną w grube piórka cebulkę, znowu ziemniaki, doprawiamy. Na górę kładziemy plastry mięsa. Całość polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 80 min.
Smacznego :)