Moja ulubiona :)
Soczysta karkówka z ziemniaczkami
Składniki
- 1/2 kg karkówki wieprzowej
- 10 małych ziemniaków
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
- oregano
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
Składniki
- 1/2 kg karkówki wieprzowej
- 10 małych ziemniaków
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
- oregano
- zioła prowansalskie
- słodka papryka

Etapy przygotowania
Karkówkę kroimy w grubsze plastry (wychodzi ok 5 sztuk). Nacieramy pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i marynujemy pół godziny.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki ( w mundurkach) ok 7 min. Odscedzamy, kroimy na ćwiartki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę ziemniaków. Przyprawiamy je solą, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Kolejno kładziemy pokrojoną w grube piórka cebulkę, znowu ziemniaki, doprawiamy. Na górę kładziemy plastry mięsa. Całość polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 80 min.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)



Składniki
- 1/2 kg karkówki wieprzowej
- 10 małych ziemniaków
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
- oregano
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
Karkówkę kroimy w grubsze plastry (wychodzi ok 5 sztuk). Nacieramy pieprzem i ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i marynujemy pół godziny.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki ( w mundurkach) ok 7 min. Odscedzamy, kroimy na ćwiartki.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę ziemniaków. Przyprawiamy je solą, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Kolejno kładziemy pokrojoną w grube piórka cebulkę, znowu ziemniaki, doprawiamy. Na górę kładziemy plastry mięsa. Całość polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 80 min.
Smacznego :)
Muszę się pochwalić, że wypróbowałam ten przepis, co prawda wrzucając do naczynia surowe ziemniaki, jak ktoś już to podpowiedział. Danie jest naprawdę wspaniałe. I przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Świetny przepis.
pieczemy pod przykryciem, wtedy mięsko nam się nie spali :)
A pieczemy przeykryte czy odkryte?
A pieczemy przykryte czy odkryte?
Wygląda bardzo aromatycznie. Spróbuję, ale z wygody z surowymi ziemniakami