Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, soczysta pierś z kurczaka to idealna baza dania obiadowego. Aby dość chude mięso drobiowe nie wysuszyło się podczas obróbki termicznej, najlepiej upiec je w kawałku, pod przykryciem, obficie podlewając je masłem. Chrupiąca skórka sprawi, że soki nie wytopią się z mięsa, lecz zostaną w środku.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 126
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 126
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na 4 pojedyncze filety. Usuń z filetów nadmiar tłuszczu, ścięgna, błony i chrząstki.
Połącz w miseczce sos sojowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła i słodką paprykę. Natrzyj marynatą filety z piersi kurczaka. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż do miski. Przykryj ją folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Przełóż filety do natłuszczonego masłem klarowanym naczynia żaroodpornego. Cienki plasterek masła ułóż też na każdym z filetów.
Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 40 minut. Po kwadransie podlej mięso sosem z dna naczynia. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę i ponownie polej kurczaka sosem.
Po upieczeniu mięsa odczekaj kilka minut z jego rozkrojeniem. Następnie pokrój każdy filet na plastry. Podawaj z ziemniaczanym purée (lub frytkami, ryżem...) i surówką