Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić soczyste szaszłyki? Wybierz niezbyt chude mięso, a chudsze kawałki przełóż plastrami boczku. Odpowiednio wcześnie zamarynuj mięso na szaszłyki. Zgrilluj je lub upiecz w wysokiej temperaturze. Dzięki temu szybko uzyskasz chrupiącą skórkę, która zabezpieczy kawałki mięsa przed utratą wilgoci. Przełóż mięso kawałkami warzyw. Szaszłyki będą wyśmienite!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1842
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4723
Składniki
Oczyść łopatkę wieprzową i filet z kurczaka. Pokrój mięso w dość dużą kostkę (o boku 2-2,5 cm) – wszystkie kawałki powinny być podobnej wielkości. Włóż kurczaka i wieprzowinę do osobnych misek.
Połącz wszystkie składniki marynaty w jednolity sos. Zalej połową każdą z porcji mięsa. Dokładnie wymieszaj (tak, by przyprawy oblepiły mięsne kawałki). Owiń miski folią spożywcza i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Obierz cebule. Usuń z papryk gniazda nasienne. Pokrój warzywa na plasterki o boku długości 2-2,5 cm (wielkości kawałków mięsa).
Pokrój boczek na bardzo cienkie plasterki (najlepiej poproś o to w sklepie lub kup boczek w plastrach).
Przygotuj patyczki do szaszłyków i zwilż je wodą (dzięki temu nie będą przypalać się podczas grillowania). Na każdy z patyczków nadziewaj naprzemiennie składniki szaszłyków – kawałki łopatki wieprzowej, kawałki kurczaka owinięte plasterkami boczku, kawałki warzyw. Przeplataj mięso z warzywami. Nadziewaj warzywa ostrożnie, by nie popękały w trakcie tej czynności.
Przygotowane szaszłyki upiecz na grillu lub w piekarniku. W pierwszym przypadku grilluj je – obracając co pewien czas – tak długo, aż mięso uzyska odpowiedni stopień wypieczenia (czas zależy tu od wielkości szaszłyków, mocy grilla i wielu innych czynników). Do piekarnika włóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C, co pewien czas obracając. Powinny być gotowe po około 40 minutach pieczenia.