Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić soczyste szaszłyki? Wybierz niezbyt chude mięso, a chudsze kawałki przełóż plastrami boczku. Odpowiednio wcześnie zamarynuj mięso na szaszłyki. Zgrilluj je lub upiecz w wysokiej temperaturze. Dzięki temu szybko uzyskasz chrupiącą skórkę, która zabezpieczy kawałki mięsa przed utratą wilgoci. Przełóż mięso kawałkami warzyw. Szaszłyki będą wyśmienite!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11632
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1254
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12230
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2838
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11632
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1254
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12230
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2838
Składniki
Oczyść łopatkę wieprzową i filet z kurczaka. Pokrój mięso w dość dużą kostkę (o boku 2-2,5 cm) – wszystkie kawałki powinny być podobnej wielkości. Włóż kurczaka i wieprzowinę do osobnych misek.
Połącz wszystkie składniki marynaty w jednolity sos. Zalej połową każdą z porcji mięsa. Dokładnie wymieszaj (tak, by przyprawy oblepiły mięsne kawałki). Owiń miski folią spożywcza i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Obierz cebule. Usuń z papryk gniazda nasienne. Pokrój warzywa na plasterki o boku długości 2-2,5 cm (wielkości kawałków mięsa).
Pokrój boczek na bardzo cienkie plasterki (najlepiej poproś o to w sklepie lub kup boczek w plastrach).
Przygotuj patyczki do szaszłyków i zwilż je wodą (dzięki temu nie będą przypalać się podczas grillowania). Na każdy z patyczków nadziewaj naprzemiennie składniki szaszłyków – kawałki łopatki wieprzowej, kawałki kurczaka owinięte plasterkami boczku, kawałki warzyw. Przeplataj mięso z warzywami. Nadziewaj warzywa ostrożnie, by nie popękały w trakcie tej czynności.
Przygotowane szaszłyki upiecz na grillu lub w piekarniku. W pierwszym przypadku grilluj je – obracając co pewien czas – tak długo, aż mięso uzyska odpowiedni stopień wypieczenia (czas zależy tu od wielkości szaszłyków, mocy grilla i wielu innych czynników). Do piekarnika włóż szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C, co pewien czas obracając. Powinny być gotowe po około 40 minutach pieczenia.