Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest banalnie prosty i szybki, a co najlepsze- całkowicie dietetyczny i naprawdę smaczny:). Całkiem niedawno metodą prób i błędów odkryłam jak zrobić soczyste filety z kurczaka. Szkoda tylko, że tak późno:). W moim wydaniu zaserwowałam je z sosem śmietanowo- pietruszkowym, można jednak spokojnie zastosować każde inne połączenie, dołożyć warzywa itd.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22380
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14177
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4412
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43411
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 547
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 492
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22380
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14177
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4412
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43411
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 547
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 492
Składniki
Fileta umyłam i przekroiłam wzdłuż na 2 cieńsze kawałki, porządnie obsypałam mięsnymi przyprawami i odstawiłam do lodówki na 30 minut (najlepiej jak mięsko poleży sobie przez noc w przyprawach).
Rozgrzałam patelnię teflonową, wrzuciłam na nią oba kotlety, a po 10 sekundach zalałam je niewielką ilością wody- tak, by na dnie było ok. 0,5 cm wody. Całość przykryłam szklaną przykrywką (by widzieć co się dzieje) i czekałam do momentu, aż kotlety będą ścięte na warstwie wierzchniej (czasem trzeba je podlać odrobiną wody, w przeciwnym razie będą miały aromat spalenizny:P). Wtedy szybko odwróciłam je na drugą stronę- dosłownie na 10 sekund i gotowe.
Do tego sosik: Śmietankę podgrzałam w małym rondelku dodając do niej posiekaną natkę pietruszki i doprawiając solą. Na koniec zagęściłam niewielką ilością kleiku kukurydzianego i gotowe:) A w smaku obłędne:) Smacznego!