Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego kurczaka robię dość często, bo jest bardzo soczysty i ma obłędnie chrupiącą skórkę - za którą moja rodzina szaleje. Podaję go z ziemniakami i ulubionymi dodatkami: sałatka lub mizeria, buraczki na ciepło, pomidory ze śmietaną lub ogórkami kiszonymi.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5355
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5355
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Składniki
Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy sól, pieprz, paprykę i dodajemy tymianek. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy tym kurczaka.
Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia (bez przykrycia) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Co 1/2 godziny wyjmujemy kurczaka, odlewamy wytopiony z niego tłuszcz i przewracamy go na drugą stronę. Gdy skórka się zarumieni kładziemy na kurczaku masło pokrojone w plasterki. Łączny czas pieczenia kurczaka to ok 3h. Smacznego :)