Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego kurczaka robię dość często, bo jest bardzo soczysty i ma obłędnie chrupiącą skórkę - za którą moja rodzina szaleje. Podaję go z ziemniakami i ulubionymi dodatkami: sałatka lub mizeria, buraczki na ciepło, pomidory ze śmietaną lub ogórkami kiszonymi.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116398
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7948
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2998
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1501
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1282
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116398
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7948
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2998
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1501
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1282
Składniki
Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy sól, pieprz, paprykę i dodajemy tymianek. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy tym kurczaka.
Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia (bez przykrycia) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Co 1/2 godziny wyjmujemy kurczaka, odlewamy wytopiony z niego tłuszcz i przewracamy go na drugą stronę. Gdy skórka się zarumieni kładziemy na kurczaku masło pokrojone w plasterki. Łączny czas pieczenia kurczaka to ok 3h. Smacznego :)