Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewiele osób o tym wie, ale schab z morelami to nie tylko specjalność kuchni francuskiej – to także danie, które ma swoje miejsce w tradycji polskiej! Przygotowanie naprawdę dobrego schabu to nie lada wyzwanie. Bardzo łatwo go przesuszyć, a znacznie trudniej sprawić, by był soczysty i aromatyczny. Kluczem jest odpowiednie połączenie mięsa z tłuszczem, właściwe marynowanie oraz dobrze dobrana temperatura pieczenia, która powinna współgrać z oczekiwanym efektem końcowym. Dzięki zachowaniu tych proporcji otrzymasz pyszny, delikatny i soczysty schab. Dlaczego dodajemy morele? Bo wnoszą lekką kwasowość, która doskonale przełamuje smak mięsa i nadaje mu wyrazistości. Naprawdę, nie bój się ich użyć – efekt zaskoczy każdego! To danie sprawdzi się doskonale na święta, rodzinny obiad, a także na eleganckim wielkanocnym stole.
naczynie żaroodporne, sznurek, miska, głęboki garnek, miseczka
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 55
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3697
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 229
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 64
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 86
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 55
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3697
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 229
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 64
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 86
Składniki
Opłucz schab, a następnie osusz. Powygniataj mięso dłońmi, a następnie włóż do garnka. Wlej przegotowaną wodę, ok. 2 l i dosól 60 g soli. Odstaw schab do lodówki na 24 godziny, aby zmiękł.
Po 24 godzinach wyciągnij schab. W misce przygotuj składniki na marynatę: łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki pieprzu oraz 4 łyżki oliwy.
Następnego dnia przygotuj morele. Zalej suszone morele wrzątkiem. I odstaw na godzinę do namaczania.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij przygotowane mięso z solanki i ponacinaj je z góry nożem, aby powciskać morele (mogą być w całości). Przebij się przez środek mięsa nożem i w powstałą sakiewkę wprowadź morele po kolei - od dna. Układaj morele równorzędnie.
Opcjonalne. Użyj sznurka. Uformuj mięso w wałek i lekko je ściśnij sznurkiem. Rób pętlę za każdym razem, mocno zaciskając. Jeśli masz problemy, to najlepiej poszukaj wiedzy jak sznurować mięso. Owijaj co 3 cm.
Przygotuj naczynie żaroodporne z przykrywką. Do naczynia przelej bulion i 3 ząbki czosnku. Piecz mięso przez około 60-70 minut w 180 stopniach w naczyniu z przykrywką. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i uchyl pokrywę.
Po upieczeniu usuń sznurek z mięsa.
Podawaj na ciepło lub zimno. Na ciepło najlepiej sprawdzi się z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Na zimno, soczysty schab będzie idealny na kanapki.