Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sos Carbonara składa się z jajek, guanciale i pecorino romano. Z tym przepisem uzyskasz niezwykle kremowy i aromatyczny dodatek do różnego rodzaju makaronów, który jest odzwierciedleniem włoskiej klasyki. Jedwabisty sos idealnie łączy się z lekko chrupiącym mięsem. Całość doskonale obtacza każdy fragment makaronu. Przyrządzisz danie w ciągu zaledwie 15 minut, co czyni to danie idealnym dla osób zapracowanych i zabieganych. Z powodzeniem możesz też przyrządzić większą ilość i podać razem ze spaghetti przez dwa lub trzy kolejne dni. Ten sos Carbonara pokocha cała twoja rodzina, w tym dzieci!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2225
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1351
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2225
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1351
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2108
Składniki
W małej misce wymieszaj 1 całe jajko i 3 żółtka. Dodaj pecorino romano i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Guanciale lub pancettę drobno posiekaj. Podsmaż ją na suchej patelni, na średnim ogniu, przez ok. 8 minut, aż mięso będzie chrupiące. W połowie smażenia dołóż zmiażdżony czosnek. Po usmażeniu czosnek usuń.
Do patelni z usmażonym mięsem dodaj ugotowany wcześniej makaron i połowę odlanej wcześniej wody. Wymieszaj całość, aż pasta pokryje się sosem. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dolewaj po trochu pozostałą wodę. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź przez ok. 30 sekund.
Wlej mieszankę jajeczno-serową do makaronu i mieszaj całość szczypcami bardzo szybko, by jajka się nie ścięły. Dopraw całość solą i pieprzem.
Sos Carbonara podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni. Danie możesz dodatkowo udekorować siekaną natką pietruszki i dodatkowym parmezanem.