Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos grzybowy (z suszonych grzybów)

Sos grzybowy (z suszonych grzybów)

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 840

Nieodzowny dodatek zarówno do kolacji wigilijnej jak i obiadu. Sos przygotowuję z grzybów suszonych z dodatkiem śmietanki.

Składniki

  • Grzyby suszone (200g)
  • Włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, lubczyk)
  • Śmietana UHT 12% (250ml)
  • Masło (100g)
  • Przyprawy: sól, pieprz, mąka (do zagęszczenia) lub fix sos grzybowy.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Suszone grzyby sparzyć i namoczyć na 1 h
    2. Do garnka nalać wodę, wrzucić grzyby i dodać marchew, seler, sól, przyprawa do zupy, lubczyk
    3. Ugotować bulion grzybowo- warzywny (tak by włoszczyzna była miękka)

  2. 4. Grzyby odcedzić i posiekać
    5. Włoszczyznę wyjąć, bulion grzybowo-warzywny można wykorzystać jako bazę do zupy grzybowej i sosu razem.
    6. Odlać trochę bazy, dodać grzyby i masło. Przyprawić do smaku.
    7. Zaklepać śmietaną i ewentualnie mąką (lub sosem grzybowym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń