Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sos pomidorowy do pulpetów jest nie tylko pyszny, ale także niezwykle wszechstronny. Świetnie sprawdza się także jako baza do pizzy lub sosu bolońskiego, ale także jako składnik gulaszu czy leczo. Na zimno doskonale sprawdzi się jako dip do przekąsek lub zdrowsza alternatywa keczupu. Można ugotować go w większej ilości, a nadmiar przechowywać w słoikach lub zamrozić, co ułatwi przygotowanie szybkiego obiadu podczas zabieganych dni. Latem koniecznie sięgnij po świeże pomidory, a zimą skorzystać z pomidorów z puszki lub passaty.
Składniki
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, pozbaw skórki, wytnij twardsze, zielone fragmenty i pokrój w kostkę. Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka wlej oliwę lub dodaj masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Smaż, aż warzywa będą złociste, zmiękną i będą ładnie pachnieć.
Wrzuć na patelnię koncentrat pomidorowy, przesmażaj ok. 1 minutę, mieszając od czasu do czasu. Po czym wrzuć pokrojone pomidory. Dodaj przyprawy (bazylię, oregano i chili) i trzymaj na średnim ogniu ok. 20 minut, aż pomidory się ładnie rozpadną, a smaki połączą. Jeśli wolisz bardziej gładką konsystencję sosu, zblenduj go. Dla uzyskania bardziej rzadszego sosu użyj bulionu lub wody i doprowadź sos do wrzenia.
Gotowy sos pomidorowy do pulpetów spróbuj i w razie potrzeby ponownie dopraw. Podawaj z makaronem, ryżem lub innymi dodatkami. Nadmiar sosu zamknij na gorąco do słoika i przechowuj w lodówce nawet do kilku tygodni.