Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis kuchni włoskiej, makaron z sosem bolońskim. Szybki, niedrogi i smaczny obiad.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 292
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 117
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 800
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 927
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 292
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 117
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 800
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 927
Składniki
Cebulę, czosnek i marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W wysokiej patelni lub garnku podgrzewamy olej i podsmażamy w/w składniki.
Następnie dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy podczas smażenia drewniana łyżką, aby powstały nieduże grudki.
Do przesmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem) i chwilę razem smażymy.
Następnie całość zalewamy bulionem, chwilkę podgrzewamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano, sól i pieprz.
Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W trakcie gotowania można dodać odrobinę cukru, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy – nie przelewam makaronu zimną wodą, wtedy lepiej “otuli” go sosik
Istnieją dwie szkoły podania makaronu, ja zdecydowanie preferuję tę 2: 1. porcje makaronu wykładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy serem 2. ugotowany, lekko odsączony makaron przekładamy do gotowego sosu, całość mieszamy, przekładamy porcje na talerze i posypujemy serem.