Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis kuchni włoskiej, makaron z sosem bolońskim. Szybki, niedrogi i smaczny obiad.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Cebulę, czosnek i marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W wysokiej patelni lub garnku podgrzewamy olej i podsmażamy w/w składniki.
Następnie dodajemy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy podczas smażenia drewniana łyżką, aby powstały nieduże grudki.
Do przesmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem) i chwilę razem smażymy.
Następnie całość zalewamy bulionem, chwilkę podgrzewamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano, sól i pieprz.
Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut.
W trakcie gotowania można dodać odrobinę cukru, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu.
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy – nie przelewam makaronu zimną wodą, wtedy lepiej “otuli” go sosik
Istnieją dwie szkoły podania makaronu, ja zdecydowanie preferuję tę 2: 1. porcje makaronu wykładamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy serem 2. ugotowany, lekko odsączony makaron przekładamy do gotowego sosu, całość mieszamy, przekładamy porcje na talerze i posypujemy serem.