Makaron z bakłażanem i pomidorami
spaghetti alla norma
Składniki
- bakłażany - 2 szt
- pomidory bez skóry - 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- oregano - 1 łyżeczka
- płatki chili - 1 łyżeczka
- kapary - 1 łyżka
- spaghetti - 400 g
- ser pecorino - 50 g
- oliwa
- sól, pieprz
- bazylia - pół pęczka
Składniki
- bakłażany - 2 szt
- pomidory bez skóry - 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- oregano - 1 łyżeczka
- płatki chili - 1 łyżeczka
- kapary - 1 łyżka
- spaghetti - 400 g
- ser pecorino - 50 g
- oliwa
- sól, pieprz
- bazylia - pół pęczka

Etapy przygotowania
Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do durszlaka, posypać solą, odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do miski, skropić kilkoma łyżkami oliwy, wsypać oregano, płatki chili, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić bakłażany, smażyć do zrumienienia (w razie potrzeby dolać więcej oliwy). Następnie dodać pomidory, kapary i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować przez 15 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, zachowując około pół szklanki wody.
Zetrzeć połowę sera, z bazylii oderwać listki, dodać do sosu.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, dobrze wymieszać, w razie potrzeby dolać trochę wody z gotowania makaronu.
Spaghetti przekładać na talerze, zetrzeć pozostały ser pecorino, posypać gotowe danie.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 600
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 436
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 600
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 436



Składniki
- bakłażany - 2 szt
- pomidory bez skóry - 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- oregano - 1 łyżeczka
- płatki chili - 1 łyżeczka
- kapary - 1 łyżka
- spaghetti - 400 g
- ser pecorino - 50 g
- oliwa
- sól, pieprz
- bazylia - pół pęczka
Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do durszlaka, posypać solą, odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do miski, skropić kilkoma łyżkami oliwy, wsypać oregano, płatki chili, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić bakłażany, smażyć do zrumienienia (w razie potrzeby dolać więcej oliwy). Następnie dodać pomidory, kapary i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować przez 15 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, zachowując około pół szklanki wody.
Zetrzeć połowę sera, z bazylii oderwać listki, dodać do sosu.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, dobrze wymieszać, w razie potrzeby dolać trochę wody z gotowania makaronu.
Spaghetti przekładać na talerze, zetrzeć pozostały ser pecorino, posypać gotowe danie.
Pyszne i slynne danie z kuchni włoskiej,ale ja robię jak Włosi,czyli bakłażana kroje w kostkę, a makaron wiadomo każdy używa jaki mu, się podoba,Wlosi uzywaja Rigatoni. Pozdrawiam.
Pycha!
Super:)
Super Spaghetti :-)