Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z bakłażanem i pomidorami
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 539
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 539
Składniki
Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do durszlaka, posypać solą, odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do miski, skropić kilkoma łyżkami oliwy, wsypać oregano, płatki chili, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić bakłażany, smażyć do zrumienienia (w razie potrzeby dolać więcej oliwy). Następnie dodać pomidory, kapary i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować przez 15 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, zachowując około pół szklanki wody.
Zetrzeć połowę sera, z bazylii oderwać listki, dodać do sosu.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, dobrze wymieszać, w razie potrzeby dolać trochę wody z gotowania makaronu.
Spaghetti przekładać na talerze, zetrzeć pozostały ser pecorino, posypać gotowe danie.