Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z bakłażanem i pomidorami
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Bakłażany pokroić na kawałki, przełożyć do durszlaka, posypać solą, odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do miski, skropić kilkoma łyżkami oliwy, wsypać oregano, płatki chili, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić bakłażany, smażyć do zrumienienia (w razie potrzeby dolać więcej oliwy). Następnie dodać pomidory, kapary i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować przez 15 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, zachowując około pół szklanki wody.
Zetrzeć połowę sera, z bazylii oderwać listki, dodać do sosu.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, dobrze wymieszać, w razie potrzeby dolać trochę wody z gotowania makaronu.
Spaghetti przekładać na talerze, zetrzeć pozostały ser pecorino, posypać gotowe danie.