Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron ma same zalety: jest atrakcyjny wizualnie ze względu na wielość kształtów, form, kolorów; szybko się go przygotowuje i można serwować z różnymi dodatkami: sosami, owocami. Dodaje energii i - wbrew pozorom - nie ma wielu kalorii sam w sobie. Macie też tak, że podjadacie go z cedzaka lub miski, choć zjedliście już swoją porcję? Ręka sama sięga, prawda? Dziś proponuję Wam długie, smukłe nici, czyli spaghetti w aromatycznym sosie po bolońsku, ale nie tym ze słoika, tylko samodzielnie przygotowanym. Sami zdecydujcie, jakie proporcje ziół są dla Was optymalne. Doprawiajcie, próbujcie, smakujcie i łyżki oblizujcie!
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5580
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 686
Składniki
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, olej rozgrzać na patelni lub w garnku. Wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek, chwilę razem przesmażać. Mięso wyjąć z opakowania i - żeby się łatwiej potem rozdrabniało - pokroić na desce wzdłuż i wszerz, wrzucić na patelnię, smażyć często mieszając.
Powinno się ściąć, trzeba je łyżką rozdrabniać na mniejsze kawałki. Posolić mocno i popieprzyć do smaku. Dodać wraz z sokiem pokrojone lub roztarte w palcach (bez gniazd nasiennych) pomidory z puszki . Doprawić pozostałymi przyprawami i cukrem, dołożyć przecier pomidorowy.
Dusić na wolnym ogniu, aż pomidory odparują - sami zdecydujcie, jak długo, czy ma być trochę płynu, czy tylko mocno zredukowany sos. Podczas dochodzenia sosu zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju, wrzucić makaron i ugotować al dente; odcedzić. Zetrzeć ser na tarce o najdrobniejszych oczkach. Na talerze nakładać porcję makaronu, na to sos i starty żółty ser. Dekorować świeżymi listkami bazylii.