Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese: sos zrób sam od A do Z

Spaghetti bolognese: sos zrób sam od A do Z

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2612

Dodano:

Odsłon: 11871

Makaron ma same zalety: jest atrakcyjny wizualnie ze względu na wielość kształtów, form, kolorów; szybko się go przygotowuje i można serwować z różnymi dodatkami: sosami, owocami. Dodaje energii i - wbrew pozorom - nie ma wielu kalorii sam w sobie. Macie też tak, że podjadacie go z cedzaka lub miski, choć zjedliście już swoją porcję? Ręka sama sięga, prawda? Dziś proponuję Wam długie, smukłe nici, czyli spaghetti w aromatycznym sosie po bolońsku, ale nie tym ze słoika, tylko samodzielnie przygotowanym. Sami zdecydujcie, jakie proporcje ziół są dla Was optymalne. Doprawiajcie, próbujcie, smakujcie i łyżki oblizujcie!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego lub z łopatki
  • 2 puszki pomidorów bez skórki w całości lub 500 g dojrzałych malinowych
  • 1 duża cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 4 - 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • po 1,5 łyżeczki: mielonej ostrej papryki i słodkiej, suszonej bazylii, oregano, tymianku
  • 1 łyżka cukru (wydobędzie słodycz z pomidorów)
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g twardego żółtego sera w kawałku
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti dowolnej marki (jeśli lubicie, może być pełnoziarnisty)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, olej rozgrzać na patelni lub w garnku. Wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek, chwilę razem przesmażać.
    Mięso wyjąć z opakowania i - żeby się łatwiej potem rozdrabniało - pokroić na desce wzdłuż i wszerz, wrzucić na patelnię, smażyć często mieszając.

  2. Powinno się ściąć, trzeba je łyżką rozdrabniać na mniejsze kawałki. Posolić mocno i popieprzyć do smaku. Dodać wraz z sokiem pokrojone lub roztarte w palcach (bez gniazd nasiennych) pomidory z puszki . Doprawić pozostałymi przyprawami i cukrem, dołożyć przecier pomidorowy.

  3. Dusić na wolnym ogniu, aż pomidory odparują - sami zdecydujcie, jak długo, czy ma być trochę płynu, czy tylko mocno zredukowany sos.
    Podczas dochodzenia sosu zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju, wrzucić makaron i ugotować al dente; odcedzić.
    Zetrzeć ser na tarce o najdrobniejszych oczkach. Na talerze nakładać porcję makaronu, na to sos i starty żółty ser. Dekorować świeżymi listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń