Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti Carbonara czyli klasyczne i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, w mojej wersji nieco spolszczone. Jest to smakowity makaron, prosty w przygotowaniu oraz bardzo sycący, wyjątkowo kremowy i aksamitny sos przygotowany na bazie wody z makaronu, jajek, parmezanu lub sera grano padano oraz boczku.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21665
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 27
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21665
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie już ugotowany, odlewamy chochlę wody z garnka ( będzie nam potrzebna do sosu ) a makaron odcedzamy.
Na dużej patelni z niewielką ilością oleju smażamy pokrojony boczek, co jakiś czas mieszając. ( Jeżeli boczek będzie tłusty możemy go pominąć olej ). Następnie do usmażonego boczku wlewamy chochlę wody z makaronu, dodajemy makaron i wszystko dokładnie razem łączymy. Patelnię zdejmujemy z palnika.
Do miseczki przekładamy jajka i dokładnie mieszamy je trzepaczką, następnie dodajemy połowę startego parmezanu lub sera grana padano, sporą ilość czarnego pieprzu i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Do makaronu wlewamy sos z jajek oraz sera i całość energicznie mieszamy. Temperatura makaronu nie powinna być zbyt wysoka żeby jajka nie zmieniły się w jajecznicę. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy pozostałym serem oraz natką pietruszki i od razu podajemy.