Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti Carbonara czyli klasyczne i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, w mojej wersji nieco spolszczone. Jest to smakowity makaron, prosty w przygotowaniu oraz bardzo sycący, wyjątkowo kremowy i aksamitny sos przygotowany na bazie wody z makaronu, jajek, parmezanu lub sera grano padano oraz boczku.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1797
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14409
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19511
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13161
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1797
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14409
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19511
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13161
Składniki
Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron będzie już ugotowany, odlewamy chochlę wody z garnka ( będzie nam potrzebna do sosu ) a makaron odcedzamy.
Na dużej patelni z niewielką ilością oleju smażamy pokrojony boczek, co jakiś czas mieszając. ( Jeżeli boczek będzie tłusty możemy go pominąć olej ). Następnie do usmażonego boczku wlewamy chochlę wody z makaronu, dodajemy makaron i wszystko dokładnie razem łączymy. Patelnię zdejmujemy z palnika.
Do miseczki przekładamy jajka i dokładnie mieszamy je trzepaczką, następnie dodajemy połowę startego parmezanu lub sera grana padano, sporą ilość czarnego pieprzu i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Do makaronu wlewamy sos z jajek oraz sera i całość energicznie mieszamy. Temperatura makaronu nie powinna być zbyt wysoka żeby jajka nie zmieniły się w jajecznicę. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy pozostałym serem oraz natką pietruszki i od razu podajemy.