Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z cebulą

Przepis dnia 2016-05-16
Spaghetti z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17978

Dodano:

Odsłon: 4672

Spaghetti alla cipolla. Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować. Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią.

Składniki

  • 350 g makaronu bucatini ( u mnie nr 5 )
  • 2 duże cebule ( lub 4 pory )
  • posiekany świeży tymianek
  • mielone chili do smaku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • starty parmezan
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti z cebulą

Przygotowanie

  1. Cebulę po obraniu pokroiłem w cienkie plasterki. Namoczyłem w zimnej wodzie około godzinę.

    Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Cebulę odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Smażyłem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobiła się miękka i kremowa, nie powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą.

    We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem, dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń