Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z cukinii

Przepis dnia 2021-10-05
Spaghetti z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 2171

Dodano:

Odsłon: 2032

Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków, a całości dopełnił łosoś z patelni grillowej. Przepyszny obiad w mniej niż pół godziny. Łapcie przepis na trzy porcje:

Składniki

  • 3 mniejsze cukinie
  • 1 aromatyczny pomidor lub kilka koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (można pominąć)
  • 1 czerwona cebula
  • po pół małego pęczka koperku i pietruszki
  • trochę oliwy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 3 kawałki filetu z łososia
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti z cukinii

Przygotowanie

  1. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, następnie drobno pokroić. Czosnek, cebulę i chili również drobno pokroić, a zieleninę posiekać.

    Cukinie umyć, obciąć końcówki i przepuścić przez temperówkę do warzyw (bez obierania skórek).

  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, cebulę i chili, chwilę smażyć, dodać pomidory, dalej chwilę smażyć aż smaki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać cukinie i wymieszać je delikatnie z powstałym sosem. Cukinie smażyć cały czas mieszając, trwa to kilka minut (nie więcej, bo zaczną puszczać soki). Na koniec dodać zieleninę i wymieszać z resztą. Można jeszcze całość doprawić.

    Spaghetti z cukinii to bardzo aromatyczne danie z niewielką ilością kalorii :-)

    Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i mocno skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę. Rozgrzać patelnię grillową z niewielką ilością tłuszczu. Rybę smażyć po kilka minut z każdej strony.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń