Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie lekkie, dietetyczne ale nie tracące na smaku.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5812
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18431
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5812
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18431
Składniki
Cukinie bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ze skóry. Obieraczką do jarzyn ścinamy cienkie plastry cukinii wzdłuż. Ścinamy do momentu aż pojawią nam się pestki, wówczas przekręcamy cukinię i ścinamy z kolejnej jej strony. Pozostały środek wyrzucamy.
Uzyskane plasterki kroimy na cieniutkie paseczki i delikatnie je rozdzielamy.
Spaghetti gotujemy na wrzącej, delikatnie osolonej wodzie nie dłużej niż 2 min.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną łyżeczkę oliwy wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, chwilę szklimy i dolewamy pomidory z puszki. doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy do zredukowania się sosu. Gotowym sosem polewamy nasze spaghetti z cukinii , dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii. Ja podałam do tego dania również pierś z kurczaka gotowaną na parze.