Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja na spaghetti z krewetkami na bardzo ostro, przy czym sos pomidorowy łagodzi pikantność krewetek, które oddają do sosu egzotyczne smaki.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, naczynie z miarką, garnek, rondelek, durszlak, naczynie na krewetki
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456773
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1204
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2083
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456773
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1204
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2083
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 503
Składniki
Suche przyprawy do krewetek mieszamy w naczyniu.
Rozpuszczamy masło i dodajemy do krewetek dobrze mieszając.
Przyprawione krewetki zostawiamy na chwilę. W tym czasie włączamy grill lub patelnię grillową, rozgrzewamy na średnie grzanie. Nastawiamy wodę na makaron.
Krewetki wrzucamy na gril i smażymy do zmiany koloru, po czym natychmiast zdejmujemy z ognia. Tylko 2-3 minuty, inaczej będą żylaste i niesmaczne.
Cebulę obieramy i kroimy w niedbała kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę -1 łyżka i szklimy.
Odmierzamy 250 ml passaty i do rondelka wpuszczamy 1 łyżkę oleju sezamowego, wstawiamy na średni ogień .Wlewamy passate, opłukujemy naczynie z miarką 50 ml wody i dodajemy do passaty. Dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu aż sos zacznie perkotać. Dodajemy oregano, bazylię i pieprz. W tym czasie jak sos się gotuje, kroimy ukośnie w kawałki około 2 cm.
Makaron już jest ugotowany, więc go odcedzamy.
Na talerz wykładamy mieszankę sałat
Na zieleninę kładziemy makaron, a następnie polewamy sosem z krewetkami. Posypujemy parmezanem świeżo utartym oraz szczypiorem. Życzę bardzo smacznego.