Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z kurkami i porem

Spaghetti z kurkami i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50943

Dodano:

Odsłon: 3049

Grzyby bardzo kochamy, nie tylko zbierać. Właśnie niektóre się teraz suszą, część zamroziliśmy, kolejna poszła do słoików. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, który podobnie jak Kuchnia często czytamy i inspirujemy się.

Składniki

  • 200 g kurek
  • 50 g masła
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 125 ml słodkiej śmietany 18%
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 250 g makaronu spaghetti
  • starty parmezan
  • sól, pieprz
  • 1 por
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti z kurkami i porem

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
    Por myjemy i kroimy w piórka.
    Kurki czyścimy, osuszamy, większe kroimy na mniejsze części.
    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki tymianku i rozmarynu, chwilę podgrzewamy by puściły aromat, wrzucamy pora, szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości, powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku.
    Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy, podajemy ze startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń