Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem trzeba się troszkę porozpieszczać, zwłaszcza jak w biedronce zdarzą się takie smakołyki jak świeże mule!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1437
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1597
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1437
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1597
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Składniki
Mule dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Interesują nas jedynie te, które są zamknięte. Otwartymi można postukać w blat, jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę i czosnek, dodać chili. Dodać mule i wino. Gotować na malutkim ogniu kilka minut, dopóki wszystkie mule sie nie otworzą. JEMY TYLKO TE KTÓRE SIĘ OTWARŁY. Następnie wyciągnąć mule, a do wywaru dodać puszkę pokrojonych pomidorów i gotować dopóki sos się nie zredukuje (ok. 10-15 minut). W tym czasie wyciągnąć małże ze skorupek, zostawić 6 sztuk nie obranych do dekoracji. Obrane mule dodać do sosu, doprawić solą do smaku. Wrzucić także te nieobrane.
Ugotować makaron al'dente, dodać do sosu, wymieszać dobrze, podawać z tartym parmezanem i świeżą bazylią. Oczywiście nie zapomnieć o kieliszku białego wina, tego które zostało dodane do sosu :) Taka mała rada na koniec ... nie gotujcie tego np. w ceramicznej patelni czy woku, bo spiszecie je na straty ... mądry Polak po szkodzie