Klasyczny włoski przepis na spaghetti z pulpecikami z wołowiny i sera parmezan. Do tego pyszny sos mocno pomidorowy, opcjonalnie kieliszek czerwonego wina i uczta gotowa!
Spaghetti z pulpecikami mięsno-serowymi
Składniki
- 120 g spaghetti
- 300 g mielonej wołowiny
- 40 g startego parmezanu
- Puszka krojonych pomidorów (400 g)
- Łyżka octu balsamicznego
- 40 g bułki tartej
- Cebula
- Marchewka
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka cukru
- Pół kostki rosołowej (wołowej)
- Dodatkowo parmezan do posypania
Składniki
- 120 g spaghetti
- 300 g mielonej wołowiny
- 40 g startego parmezanu
- Puszka krojonych pomidorów (400 g)
- Łyżka octu balsamicznego
- 40 g bułki tartej
- Cebula
- Marchewka
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka cukru
- Pół kostki rosołowej (wołowej)
- Dodatkowo parmezan do posypania

Etapy przygotowania
Mięso, bułkę tartą, 40 g parmezanu doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, uformować pulpeciki. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Rozgrzać sporą patelnię z pokrywką, wlać łyżkę oleju, podsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron, dodać cebulę i marchewkę, smażyć do czasu aż warzywa zmiękną.

Dodać drobno pokrojony czosnek, chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, pokruszoną kostkę rosołową, ocet balsamiczny i łyżeczkę cukru. Wymieszać, gotować pod przykryciem około 10 min aż sos trochę zgęstnieje. Podawać ze spaghetti, opcjonalnie jakąś zieleniną, można dodatkowo posypać parmezanem i otworzyć butelkę czerwonego wina :)
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208905

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208905

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466



Składniki
- 120 g spaghetti
- 300 g mielonej wołowiny
- 40 g startego parmezanu
- Puszka krojonych pomidorów (400 g)
- Łyżka octu balsamicznego
- 40 g bułki tartej
- Cebula
- Marchewka
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka cukru
- Pół kostki rosołowej (wołowej)
- Dodatkowo parmezan do posypania
Mięso, bułkę tartą, 40 g parmezanu doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, uformować pulpeciki. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Rozgrzać sporą patelnię z pokrywką, wlać łyżkę oleju, podsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron, dodać cebulę i marchewkę, smażyć do czasu aż warzywa zmiękną.
Dodać drobno pokrojony czosnek, chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, pokruszoną kostkę rosołową, ocet balsamiczny i łyżeczkę cukru. Wymieszać, gotować pod przykryciem około 10 min aż sos trochę zgęstnieje. Podawać ze spaghetti, opcjonalnie jakąś zieleniną, można dodatkowo posypać parmezanem i otworzyć butelkę czerwonego wina :)