Spaghetti z tuńczykiem
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 fileciki anchois
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwek bez pestek
- papryczka chilli
- 200 g tuńczyka z puszki
- cytryna
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól ,pieprz
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 fileciki anchois
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwek bez pestek
- papryczka chilli
- 200 g tuńczyka z puszki
- cytryna
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól ,pieprz

Etapy przygotowania
Makaron ugotowałem al dente. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyłem na oliwie. Dodałem anchois ,kapary ,posiekane oliwki oraz chilli bez pestek. Smażyłem na małym ogniu do rozpuszczenia anchois. Wrzuciłem kawałki tuńczyka ,starłem skórkę ze sparzonej cytryny ,doprawiłem solą i pieprzem. Smażyłem jeszcze 5 min. Na koniec wrzuciłem odcedzony makaron i posiekaną natkę. Skropiłem oliwą. Podałem ze startym parmezanem.

Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (4)



Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 fileciki anchois
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwek bez pestek
- papryczka chilli
- 200 g tuńczyka z puszki
- cytryna
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól ,pieprz
Makaron ugotowałem al dente. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyłem na oliwie. Dodałem anchois ,kapary ,posiekane oliwki oraz chilli bez pestek. Smażyłem na małym ogniu do rozpuszczenia anchois. Wrzuciłem kawałki tuńczyka ,starłem skórkę ze sparzonej cytryny ,doprawiłem solą i pieprzem. Smażyłem jeszcze 5 min. Na koniec wrzuciłem odcedzony makaron i posiekaną natkę. Skropiłem oliwą. Podałem ze startym parmezanem.
Właśnie zjedliśmy na kolację :))) Pyszzzzne, mniamm
Wygląda apetycznie ja jednak bez kaparów bym wolała:-))
Pyszne ,polecam. Wbrew pozorom jest łagodne.
poproszę porcyjkę :)))