Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto szpinakowe. Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę inspirowaną oryginalną spanakopitą, w której skład wchodzi m.in. ciasto filo, szpinak i ser feta. Gdy raz spróbujesz tego greckiego dania, na pewno zakochasz się w jego smaku!
Tortownica (lub forma do tarty) o średnicy 24 cm
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5981
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 218
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5981
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 218
Składniki
Szalotki obierz i poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć szalotkę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj szpinak i mieszaj, aż do skurczenia i zmięknięcia szpinaku. Wówczas wrzuć na patelnię jeszcze poszatkowane drobno ząbki czosnku. Posól i wymieszaj całość. Smaż przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie odstaw z palnika do wystudzenia.
Przygotuj głęboką miskę i włóż do niej oba sery (fetę i ricottę). Zblenduj razem, a potem dodaj jajka i wymieszaj całość do połączenia. Posiekaj koperek i wsyp do miski. Do naczynia przełóż też ostudzony szpinak z dodatkami. Wlej także 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie pomieszaj powstałą masę, do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i posyp dokładnie bułką tartą. Na spód naczynia wyłóż płat ciasta filo - jego brzegi powinny wystawać poza formę. Ciasto wysmaruj masłem przy pomocy pędzelka. Pozostałe płaty ciasta filo zwiń i ułóż nieregularnie, tak jak na zdjęciu, aby na środku formy powstało miejsce na farsz szpinakowo-serowy. Pamiętaj, aby po włożeniu każdego płatu, dokładnie posmarować go masłem.
Gdy ułożysz wszystkie płaty ciasta, na środek formy wyłóż cały farsz szpinakowo-serowy. Wierzch ciasta filo jeszcze raz wysmaruj roztopionym masłem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Piecz przez ok. 20 minut. Grecka zapiekanka gotowa!