Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, co to jest spanakopita? Określa się tak greckie pikantne ciasto szpinakowe. Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę inspirowaną oryginalną spanakopitą, w której skład wchodzi m.in. ciasto filo, szpinak i ser feta. Gdy raz spróbujesz tego greckiego dania, na pewno zakochasz się w jego smaku!
Tortownica (lub forma do tarty) o średnicy 24 cm
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 805
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10469
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4731
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 805
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8853
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10469
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4731
Składniki
Szalotki obierz i poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć szalotkę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj szpinak i mieszaj, aż do skurczenia i zmięknięcia szpinaku. Wówczas wrzuć na patelnię jeszcze poszatkowane drobno ząbki czosnku. Posól i wymieszaj całość. Smaż przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie odstaw z palnika do wystudzenia.
Przygotuj głęboką miskę i włóż do niej oba sery (fetę i ricottę). Zblenduj razem, a potem dodaj jajka i wymieszaj całość do połączenia. Posiekaj koperek i wsyp do miski. Do naczynia przełóż też ostudzony szpinak z dodatkami. Wlej także 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie pomieszaj powstałą masę, do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i posyp dokładnie bułką tartą. Na spód naczynia wyłóż płat ciasta filo - jego brzegi powinny wystawać poza formę. Ciasto wysmaruj masłem przy pomocy pędzelka. Pozostałe płaty ciasta filo zwiń i ułóż nieregularnie, tak jak na zdjęciu, aby na środku formy powstało miejsce na farsz szpinakowo-serowy. Pamiętaj, aby po włożeniu każdego płatu, dokładnie posmarować go masłem.
Gdy ułożysz wszystkie płaty ciasta, na środek formy wyłóż cały farsz szpinakowo-serowy. Wierzch ciasta filo jeszcze raz wysmaruj roztopionym masłem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Piecz przez ok. 20 minut. Grecka zapiekanka gotowa!