Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne niemieckie kluski kładzione. Zamiast podawać je na maśle, jak podaje przepis, można podsmażyć w patelni boczek, a następnie podsmażyć w nim ugotowane kluski i podawać ze skwarkami.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1564
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1322
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1385
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1302
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1564
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1322
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1385
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1302
Składniki
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.
Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.)
Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową.
Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub margarynie.