Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śródziemnomorski gulasz to pomysł na wyśmienity, rozpływający się w ustach obiad.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17194
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 115
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4857
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7532
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17194
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 115
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 106
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4857
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7532
Składniki
Mięso pokrój w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystko umieść w misce i zalej czerwonym winem. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. Po tym czasie odsącz mięso z marynaty (nie wylewaj jej) i obsmaż na oleju. Przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem.
hudą część boczku (lub wędzoną szynkę) pokrój w kostkę i również podsmaż na patelni, dodaj do mięsa wraz z pozostałą marynatą. Duś wszystko na małym ogniu przez godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, zioła prowansalskie, kolendrę, szczyptę cynamonu, cukier i passatę pomidorową. Duś przez kolejne 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a sos gęsty. Na sam koniec dodaj oliwki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj posypany świeżą kolendrą lub pietruszką. Najlepiej pasują do niego pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane.