Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze danie na Świątecznym stole a i dla mnie wyzwanie, ponieważ odtwarzałam stary rodzinny przepis.
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 114
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2632
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 161
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 114
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2632
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 161
Składniki
W idealnym świecie szynka powinna być tak rozebrana aby można było z niej uformować jeden płat. Niestety mój kawałek okazał się mocno pocięty, więc starałam się uformować płat a wolne przestrzenie zasłoniłam rozbitymi mniejszymi kawałkami. Całość ułożyłam na folii spożywczej aby łatwiej było zawijać roladę.
Okrawków po formowaniu płata będzie sporo, chyba że nie i wtedy można użyć wieprzowiny. Swoje okrawki zmieliłam, zmieliłam też namoczoną w wodzie bułkę i odciśniętą. Jeszcze jajo, sól, dużo pieprzu, posiekana natka pietruszka, garść namoczonych rodzynek. I dodałam jeszcze od siebie odrobinę suszonego lubczyku.
Cielęcinę się mocno soli i pieprzy, nakłada farsz, nie do końca zewnętrznego brzegu.
Jeśli nie jesteśmy pewni smaku farszu a nie lubimy próbować na surowo, można uformować mały kotlecik i spróbować.
Roladę ściśle zawiązuje się szurkiem
Roladę ułożyłam na plastrach cebuli i jabłkach, dadzą wilgotność a poza tym sos do pieczeni sam się zrobi. Roladę jeszcze posypałam pieprzem i chili dla koloru.
Piekłam w sumie 2 h: 30 minut w 185 stopniach a później w 165.
Zebrałam sos spod rolady, doprawiłam i przetarłam przez gęste sitko. można zmalaksować wtedy będzie bardziej zawiesisty.
:)
Smacznego :)