Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-10-2019
 
            Jeden z najsmaczniejszych steków przyrzadzony na zeliwnej patelni umieszczonej w grillu, smazony na zloty kolor z kazdej strony, a nastepnie grillowany na ruszcie w strefie posredniej. Do tego pieczone bataty z nadzieniem w stylu meksykanskim.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54214
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 544
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5582
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54214
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 544
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5582
 
         
         
                Składniki
* Stek Rib Eye jest wyciety z przedniej czesci wysokiego zebra. Kawalek można rozpoznać po dobrze widocznym tlustym "oku". Dzieki marmurkowatosci i drobnym osadom tluszczu (tzw. tluszcz sródmieśniowy ) stek pozostaje bardzo soczysty i aromatyczny podczas grillowania lub pieczenia. ** Taco & Burrito to mieszanka przypraw w stylu meksykanskim w której sklad wchodza: sól morska, cebula, granulowana czerwona papryka czosnek,chilli, wędzone jalapeno, slodka papryka, oregano, kumin, czarny pieprz i wedzona papryka.
Rozgrzac piekarnik do ok. 180 ° C Bataty natrzeć oliwa z oliwek i owinac folia aluminiowa. Piec przez około 1,5 godziny Posiekac natke pietruszki i szczypiorek, wymieszac z jogurtem, sola, natka pietruszki i szczypiorkiem, odstawic do lodówki. Pokroic dymke i pomidory i pomidory, drobno posiekac czosnek. Bekon pokroic w kostke i smazyc na patelni, az bedzie chrupiacy. Dodac do bekonu dymke i czosnek i smazyc przez kolejne 3-4 minuty. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, pomidory, fasole, kukuryde, mieszanke przypraw, sos Texicana Salsa i sok z cytryny. Dusic na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Rozgrzac patelnie na grillu, smazyc stek po obu stronach przez ok. 2 minuty do uzyskania zlotego koloru, nastepnie umiescic stek w posrednim obszarze grilla na ruszcie i grillowac do uzyskania preferowanego stopnia wysmazenia. W tym wypadku byl krwisty (medium rare - temperatura rdzenia 50° C) bardziej wysmazone potrzebuja wiecej czasu i wyzsza temperature. Gotowy stek pokroic i posypac sola w platkach. Mieso jest tak doskonale, ze nie potrzebuje innych przypraw. Upieczone bataty przekroic i wypelnic nadzieniem.
Steki podawac z nadziewanymi batatami polanymi jogurtem i posypane rzezucha.