Stek Rib Eye z nadziewanymi batatami
Przepis dnia: 09-10-2019

Jeden z najsmaczniejszych steków przyrzadzony na zeliwnej patelni umieszczonej w grillu, smazony na zloty kolor z kazdej strony, a nastepnie grillowany na ruszcie w strefie posredniej. Do tego pieczone bataty z nadzieniem w stylu meksykanskim.
Stek Rib Eye z nadziewanymi batatami
Składniki
- 600 g steku Wagyu Rib Eye*
- sól w płatkach
- 2 duże bataty (lub ziemniaki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g bekonu
- 3 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży pomidor
- 150 g kukurydzy
- 150 g czerwonej fasoli
- 6 łyżek sosu Texicana Salsa z chili
- 2 łyżeczki przyprawy Taco & Burrito**
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jogurtu (3,5%)
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki rzeżuchy
Składniki
- 600 g steku Wagyu Rib Eye*
- sól w płatkach
- 2 duże bataty (lub ziemniaki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g bekonu
- 3 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży pomidor
- 150 g kukurydzy
- 150 g czerwonej fasoli
- 6 łyżek sosu Texicana Salsa z chili
- 2 łyżeczki przyprawy Taco & Burrito**
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jogurtu (3,5%)
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki rzeżuchy

Etapy przygotowania
* Stek Rib Eye jest wyciety z przedniej czesci wysokiego zebra. Kawalek można rozpoznać po dobrze widocznym tlustym "oku". Dzieki marmurkowatosci i drobnym osadom tluszczu (tzw. tluszcz sródmieśniowy ) stek pozostaje bardzo soczysty i aromatyczny podczas grillowania lub pieczenia. ** Taco & Burrito to mieszanka przypraw w stylu meksykanskim w której sklad wchodza: sól morska, cebula, granulowana czerwona papryka czosnek,chilli, wędzone jalapeno, slodka papryka, oregano, kumin, czarny pieprz i wedzona papryka.

Rozgrzac piekarnik do ok. 180 ° C Bataty natrzeć oliwa z oliwek i owinac folia aluminiowa. Piec przez około 1,5 godziny Posiekac natke pietruszki i szczypiorek, wymieszac z jogurtem, sola, natka pietruszki i szczypiorkiem, odstawic do lodówki. Pokroic dymke i pomidory i pomidory, drobno posiekac czosnek. Bekon pokroic w kostke i smazyc na patelni, az bedzie chrupiacy. Dodac do bekonu dymke i czosnek i smazyc przez kolejne 3-4 minuty. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, pomidory, fasole, kukuryde, mieszanke przypraw, sos Texicana Salsa i sok z cytryny. Dusic na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Rozgrzac patelnie na grillu, smazyc stek po obu stronach przez ok. 2 minuty do uzyskania zlotego koloru, nastepnie umiescic stek w posrednim obszarze grilla na ruszcie i grillowac do uzyskania preferowanego stopnia wysmazenia. W tym wypadku byl krwisty (medium rare - temperatura rdzenia 50° C) bardziej wysmazone potrzebuja wiecej czasu i wyzsza temperature. Gotowy stek pokroic i posypac sola w platkach. Mieso jest tak doskonale, ze nie potrzebuje innych przypraw. Upieczone bataty przekroic i wypelnic nadzieniem.

Steki podawac z nadziewanymi batatami polanymi jogurtem i posypane rzezucha.

Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1473
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10107
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 909
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1473
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10107
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 909



Składniki
- 600 g steku Wagyu Rib Eye*
- sól w płatkach
- 2 duże bataty (lub ziemniaki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g bekonu
- 3 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży pomidor
- 150 g kukurydzy
- 150 g czerwonej fasoli
- 6 łyżek sosu Texicana Salsa z chili
- 2 łyżeczki przyprawy Taco & Burrito**
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jogurtu (3,5%)
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki rzeżuchy
* Stek Rib Eye jest wyciety z przedniej czesci wysokiego zebra. Kawalek można rozpoznać po dobrze widocznym tlustym "oku". Dzieki marmurkowatosci i drobnym osadom tluszczu (tzw. tluszcz sródmieśniowy ) stek pozostaje bardzo soczysty i aromatyczny podczas grillowania lub pieczenia. ** Taco & Burrito to mieszanka przypraw w stylu meksykanskim w której sklad wchodza: sól morska, cebula, granulowana czerwona papryka czosnek,chilli, wędzone jalapeno, slodka papryka, oregano, kumin, czarny pieprz i wedzona papryka.
Rozgrzac piekarnik do ok. 180 ° C Bataty natrzeć oliwa z oliwek i owinac folia aluminiowa. Piec przez około 1,5 godziny Posiekac natke pietruszki i szczypiorek, wymieszac z jogurtem, sola, natka pietruszki i szczypiorkiem, odstawic do lodówki. Pokroic dymke i pomidory i pomidory, drobno posiekac czosnek. Bekon pokroic w kostke i smazyc na patelni, az bedzie chrupiacy. Dodac do bekonu dymke i czosnek i smazyc przez kolejne 3-4 minuty. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, pomidory, fasole, kukuryde, mieszanke przypraw, sos Texicana Salsa i sok z cytryny. Dusic na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Rozgrzac patelnie na grillu, smazyc stek po obu stronach przez ok. 2 minuty do uzyskania zlotego koloru, nastepnie umiescic stek w posrednim obszarze grilla na ruszcie i grillowac do uzyskania preferowanego stopnia wysmazenia. W tym wypadku byl krwisty (medium rare - temperatura rdzenia 50° C) bardziej wysmazone potrzebuja wiecej czasu i wyzsza temperature. Gotowy stek pokroic i posypac sola w platkach. Mieso jest tak doskonale, ze nie potrzebuje innych przypraw. Upieczone bataty przekroic i wypelnic nadzieniem.
Steki podawac z nadziewanymi batatami polanymi jogurtem i posypane rzezucha.
Pyszności:)
delicja!
Jaki pyszny marmurkowy stek!
Mistrzyni !
WOW! Wygląda przepysznie