Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek Rib Eye z nadziewanymi batatami

Przepis dnia 2019-10-09
Stek Rib Eye z nadziewanymi batatami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 261

Jeden z najsmaczniejszych steków przyrzadzony na zeliwnej patelni umieszczonej w grillu, smazony na zloty kolor z kazdej strony, a nastepnie grillowany na ruszcie w strefie posredniej. Do tego pieczone bataty z nadzieniem w stylu meksykanskim.

Składniki

  • 600 g steku Wagyu Rib Eye*
  • sól w płatkach
  • 2 duże bataty (lub ziemniaki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g bekonu
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duży pomidor
  • 150 g kukurydzy
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 6 łyżek sosu Texicana Salsa z chili
  • 2 łyżeczki przyprawy Taco & Burrito**
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jogurtu (3,5%)
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki rzeżuchy
3-4 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. * Stek Rib Eye jest wyciety z przedniej czesci wysokiego zebra. Kawalek można rozpoznać po dobrze widocznym tlustym "oku". Dzieki marmurkowatosci i drobnym osadom tluszczu (tzw. tluszcz sródmieśniowy ) stek pozostaje bardzo soczysty i aromatyczny podczas grillowania lub pieczenia.

    ** Taco & Burrito to mieszanka przypraw w stylu meksykanskim w której sklad wchodza: sól morska, cebula, granulowana czerwona papryka czosnek,chilli, wędzone jalapeno, slodka papryka, oregano, kumin, czarny pieprz i wedzona papryka.

  2. Rozgrzac piekarnik do ok. 180 ° C
    Bataty natrzeć oliwa z oliwek i owinac folia aluminiowa. Piec przez około 1,5 godziny
    Posiekac natke pietruszki i szczypiorek, wymieszac z jogurtem, sola, natka pietruszki i szczypiorkiem, odstawic do lodówki.
    Pokroic dymke i pomidory i pomidory, drobno posiekac czosnek. Bekon pokroic w kostke i smazyc na patelni, az bedzie chrupiacy. Dodac do bekonu dymke i czosnek i smazyc przez kolejne 3-4 minuty. Nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, pomidory, fasole, kukuryde, mieszanke przypraw, sos Texicana Salsa i sok z cytryny. Dusic na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
    Rozgrzac patelnie na grillu, smazyc stek po obu stronach przez ok. 2 minuty do uzyskania zlotego koloru, nastepnie umiescic stek w posrednim obszarze grilla na ruszcie i grillowac do uzyskania preferowanego stopnia wysmazenia. W tym wypadku byl krwisty (medium rare - temperatura rdzenia 50° C) bardziej wysmazone potrzebuja wiecej czasu i wyzsza temperature.
    Gotowy stek pokroic i posypac sola w platkach. Mieso jest tak doskonale, ze nie potrzebuje innych przypraw.
    Upieczone bataty przekroic i wypelnic nadzieniem.

  3. Steki podawac z nadziewanymi batatami polanymi jogurtem i posypane rzezucha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń