Do góry

Dania główne Przepis na:

stek Salisbury

stek Salisbury

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 1480

Dodano:

Odsłon: 911

Wołowe kotlety w bogatym, aromatycznym sosie

Składniki

  • wołowe mięso mielone - 500 g
  • tarta bułka - 1/2 szklanki
  • jajko - 1 duże
  • sos Worcestershire - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • pieczarki - 300 g
  • cebula - 1 szt
  • bulion wołowy - 300 ml
  • koncentrat pomidorowy - 1 płaska łyżka
  • sos Worcestershire - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • skrobia kukurydziana - 2 płaskie łyżeczki
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
stek Salisbury

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać wołowinę, bułkę tartą, jajko, sos Worcestershire, sól i pieprz. Podzielić na cztery części, uformować owalne kotlety.

  2. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć po około 5 minut z obu stron. Przełożyć na talerz.

  3. Cebulę pokroić w piórka. Na tym samym tłuszczu smażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć kilka minut.

  4. Na patelnię wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i sos Worcestershire, wymieszać. Mąkę kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody, wlać na patelnię. Mieszać aż sos zgęstnieje.

  5. Kotlety włożyć do sosu, podgrzewać przez kolejne 2-3 minuty. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń