Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stek z antrykotu to danie, które króluje na specjalne okazje, ale nie tylko. Można je podawać z wieloma dodatkami. Kluczem jest odpowiednie doprawienie i prawidłowe smażenie na patelni. Zobacz, jak prosto przygotować stek z antrykotu!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 234
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 199
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 234
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 199
Składniki
Przed przygotowaniem mięsa, wyciągnij je z lodówki. Najlepiej około godzinę przed smażeniem. Steki z antrykotu powinny mieć więc temperaturę pokojową. Umyj mięso pod bieżącą wodą, wysusz za pomocą ręczników papierowych. Delikatnie rozbij dłonią, aby steki nie miały więcej niż 2 centymetry grubości. Przed włożeniem na patelnię, każdy stek oprósz z jednej i z drugiej strony solą oraz pieprzem. Najlepiej smakują, kiedy są świeżo zmielone.
Ząbki czosnku obierz z łupiny, rozgnieć i posiekaj drobno albo przeciśnij przez praskę. Przygotuj też rozmaryn roztarty w dłoniach.
Rozgrzej patelnię wraz z masłem klarowanym. Następnie ułóż mięso, czosnek i rozmaryn. Smaż 2 minuty, aby był krwisty (rare), 3 minuty, aby był średnio wysmażony (medium rare) lub 4-5 minut z każdej strony, aby był dobrze wysmażony (medium done). Pamiętaj o tym, aby w trakcie smażenia nie przekłuwać mięsa, a podczas przewracania na drugą stronę użyć łopatki lub szczypiec.
Po usmażeniu odłóż steki na bok, aby odpoczęły. Wystarczą 2-3 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. młodymi ziemniaczkami, sosem tzatziki lub bagietkami czosnkowymi.