Do góry

Dania główne Przepis na:

Stir-fry z krewetkami

Stir-fry z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 1153

Stir-fry z krewetkami, kaszą bulgur i chrupiącymi warzywami to jedno z tych dań które uwielbiam. Mogłabym jeść na okrągło i to nie tylko dla tego, że są w nim krewetki!

Składniki

  • Krewetki vannamei 250 g
  • Kasza bulgur 100 g
  • Papryka czerwona
  • Boczniaki ok. 120 g
  • Papryka chili wraz z pestkami – 1 mała sztuka.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Szalotka
  • Groszek świeży lub mrożony – spora garść
  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • Sezam biały – 1 łyżka
  • Siemię lniane – 1 łyżeczka
  • Sól
  • Papryka ostra do smaku
  • Czosnek granulowany do smaku
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Stir-fry z krewetkami

Przygotowanie

  1. Kaszę bulgur wrzuć na osolony wrzątek, i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Podczas gdy kasza się gotuje, przygotuj sobie wszystkie składniki.

  2. Krewetki oczyść, pousuwaj ogonki, dopraw solą, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką, zamieszaj i odstaw.

  3. Szalotkę pokrój w krążki, paprykę chili drobno poszatkuj wraz z pestkami. Czosnek pokrój w plasterki a paprykę i boczniaki w paski.

  4. Rozgrzej na patelni olej sezamowy i wrzuć na niego szalotkę, czosnek i paprykę chili.

  5. Chwilę przesmaż, dodaj boczniaki, paprykę i krewetki.

  6. Dolej sos Teriyaki, posól do smaku i smaż ciągle mieszając około 10 minut.

  7. Na koniec dodaj zielony groszek a tuż po nim ugotowaną kaszę.
    Całość dobrze wymieszaj, posyp siemieniem lnianym i białym sezamem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń