Do góry

Dania główne Przepis na:

Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym

Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 1029

Azjatycka potrawa z polędwicą wieprzową i warzywami oraz pysznym sosem. Danie jest proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujecie tylko kilka podstawowych składników. Podałam je z makaronem z brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam.

Składniki

  • składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej
  • 10 dkg groszku cukrowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka duża
  • 1 por biała część
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1/2 papryczki chili żółtej
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sos: 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu terijaki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 30 ml wody
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym

Przygotowanie

  1. Składniki:

    Makaron zalewam wrzącą wodą i odstawiam na pięć minut. Polędwice obieram z błony i kropnę na bardzo cienkie plastry. Obtaczam w mące ziemniaczanej, posypuję solą, pieprzem. Por i czosnek kroję drobno i przesmażam na oleju na patelni albo woku. Dodaję pokrojoną w paski paprykę. Marchewkę kroję w cienkie paski julienne. Przesmażam około pięć minut można podlać odrobiną wody warzywa. Na końcu dodaję groszek cukrowy, fasolkę szparagową, papryczkę chili i dalej smażę. Warzywa przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam na oleju polędwicę. Składniki sosu mieszam w miseczce i wlewam do mięsa. Wrzucam warzywa, mieszam wszystko razem. Podaję z ryżem, posypuję natką i sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń