Bardzo smaczne danie na przystawkę lub jako samodzielne danie obiadowe .Sprawdza się na imprezach jako ciepła kolacja.
Strogonow
Składniki
- mięso wołowe lub szynka wieprzowa 1 kg
- pieczarki 1/2 kg
- Cebula biała 3 sztuki
- Papryka czerwona,zielona żółta po 1 sztuce
- Ogórki kiszone 4 sztuki(średnie)
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Masło klarowane 1 łyżka
- Sól,pieprz,przyprawa do steku(wg uznania)
- Śmietana 22% 200g
- Koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
- Musztarda 1-2 łyzki
- Bulion 1/2 l
- Mąka 3 łyżki (do oprószenia mięsa)
Składniki
- mięso wołowe lub szynka wieprzowa 1 kg
- pieczarki 1/2 kg
- Cebula biała 3 sztuki
- Papryka czerwona,zielona żółta po 1 sztuce
- Ogórki kiszone 4 sztuki(średnie)
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Masło klarowane 1 łyżka
- Sól,pieprz,przyprawa do steku(wg uznania)
- Śmietana 22% 200g
- Koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
- Musztarda 1-2 łyzki
- Bulion 1/2 l
- Mąka 3 łyżki (do oprószenia mięsa)

Etapy przygotowania
Mięso kroimy w większą kostkę posypujemy przyprawą do steku i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w półkrążki , paprykę w paseczki a cebulę w drobną kostkę.
Mięso obsypujemy mąką i podsmażamy na maśle klarowanym . Przekladamy do garnka i dusimy do miękkości.
Następnie podsmażamy cebulę pieczarki paprykę dodajemy do mięsa i dalej dusimy , podlewając bulionem.
Gotujemy do miękkości warzyw . Na końcu doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy śmietanę i natkę
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74



Składniki
- mięso wołowe lub szynka wieprzowa 1 kg
- pieczarki 1/2 kg
- Cebula biała 3 sztuki
- Papryka czerwona,zielona żółta po 1 sztuce
- Ogórki kiszone 4 sztuki(średnie)
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Masło klarowane 1 łyżka
- Sól,pieprz,przyprawa do steku(wg uznania)
- Śmietana 22% 200g
- Koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
- Musztarda 1-2 łyzki
- Bulion 1/2 l
- Mąka 3 łyżki (do oprószenia mięsa)
Mięso kroimy w większą kostkę posypujemy przyprawą do steku i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w półkrążki , paprykę w paseczki a cebulę w drobną kostkę.
Mięso obsypujemy mąką i podsmażamy na maśle klarowanym . Przekladamy do garnka i dusimy do miękkości.
Następnie podsmażamy cebulę pieczarki paprykę dodajemy do mięsa i dalej dusimy , podlewając bulionem.
Gotujemy do miękkości warzyw . Na końcu doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy śmietanę i natkę
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!