Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow

Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 438 Ocena: 2233

Dodano:

Odsłon: 4699

Smaczne i pożywne danie obiadowe lub dla gości

Składniki

  • Mięso wieprzowe szynka 35 dag
  • Pieczarki - 25 dag
  • Cebula biała - 1 szt.
  • Papryka czerwona - 1/2 szt.
  • Ogórki małe korniszony - 6 szt.
  • Masło - 2 łyżki
  • Wino wytrawne - 1/3 szklanki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Przecier pomidorowy - 1/2 szklanki
  • Mąką pszenna - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Papryka ostra- 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • Olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Strogonow

Przygotowanie

  1. Mięso umyć , pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pokroić w kostkę.

  2. W brytfance rozgrzać trochę oleju, przyprawione mięso oprószyć mąką, wrzucić , smażyć 4 minuty, podlać winem, dusić 5 minut.

  3. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę doprawić solą i pieprzem , smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki i paprykę, dusić równolegle z mięsem 6 minut, dodać korniszony, całość dusić 2 minuty.

  4. Mięso podlać szklanką gorącej gotowanej wody, dodać liść laurowy , ziele angielskie , musztardę , doprawić solą , gotować 30 minut.

  5. Pieczarki paprykę i korniszony dodać do mięsa, w razie potrzeby uzupełnić gorącą wodą , gotować 20 minut.

  6. Dodać przecier pomidorowy, doprawić paprykami i gotować 4 minuty.

  7. Jogurt wymieszać z łyżeczką mąki, dodać gotować całość 2 minuty, doprawić pieprzem.

  8. Pozostawić danie chwilę aby nabrało smaku i aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń