Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow

Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4993

Dodano:

Odsłon: 184577

Popularne u nas danie - coś między zupą a gulaszem. Bardzo smaczna, pyszna, jednogarnkowa potrawa - w sam raz na zakrapianą imprezkę ;)

Składniki

  • wołowina ( u mnie zrazowa, w oryginalnym przepisie polędwica ), 1 kg
  • pieczarki, 0,5 kg
  • cebula, 3 szt.
  • papryka czerwona, zielona i żółta, po jednej sztuce
  • ogórki kiszone, 4 szt.
  • siekana natka pietruszki, 1 pęczek
  • masło klarowane, 1 łyżka
  • sól, pieprz, przyprawa do steku ( niestety zapomniałam z jakiej firmy ), do smaku
  • śmietana 22%, mały kubeczek ( 200g )
  • Mąka pszenna, do oprószenia mięsa
  • koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek ( mały )
  • bulion wołowy, 1-2 szklanki
  • musztarda, 1-2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Strogonow

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w paseczki, zasypujemy pieprzem i przyprawą do steku, wstawiamy do lodówki na 2 godzinki. Pieczarki kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, papryki w paseczki a ogórki w kosteczkę. Na chwilę przed smażeniem mięso oprószamy mąką.

  2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy mięso, jak się zrumieni dodajemy cebulkę i pieczarki, jeszcze przez kilka minut razem smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i przekładamy do większego garnka. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy musztardę, przykrywamy i dusimy.

  3. Kiedy mięsko będzie już prawie miękkie dorzucamy paprykę i ogórki, mieszamy i dusimy do całkowitej miękkości mięsa ( 10 -15 minut ). Na sam koniec doprawiamy potrawę do smaku, dodajemy natkę pietruszki. Następnie hartujemy śmietanę i dodajemy do naszego dania, dokładnie mieszamy.

  4. Teraz pozostało nam tylko naszykować świeże pieczywko i zajadać. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 kwietnia 2013 Przepyszne , pożywne danie, ja robię z kluseczkami szczypanymi :)))

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 kwietnia 2013 Strogonow-bardzo dobra zupa i to nie tylko na zakrapianą imprezkę:-), ode mnie 5!

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 06 kwietnia 2013 bardzo lubię strogonowa, czasami robię na jakieś imprezki, chociaż w zasadzie to nie wiem czemu tak rzadko, przepis mam podobny, dzięki za przypomnienie :))) 5

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 kwietnia 2013 To jest pychota w sumie mam łudzący przepis czasem trochę oszukuję i kupuje np: szynkę wieprzową choć wiadomo że powinna być wołowinka:-)) Pozdrawiam i oczywiście piątka

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń