Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj był Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji przygotowałam sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem. Robiłam je pierwszy raz i bardzo nam posmakowało! Moim zdaniem nie jest ono trudne do wykonania. Na pewno jest też lepsze niż to gotowe. Zachęcam do zrobienia :-).
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 138
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 90
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 38
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 138
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 90
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 38
Składniki
szklanka - 250 ml Ryż do sushi przesypać do większej miski, wypłukać go pod bieżącą wodą. Wypłukać go kilkukrotnie, woda musi być przejrzysta (4-5 razy). Zostawić ryż w wodzie jeszcze przez 30 minut. Do miski wlać ocet ryżowy, dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać (cukier i sól muszą się rozpuścić). Można lekko podgrzać, ale nie można zagotować, wystudzić. Ryż odcedzić i przesypać do garnka, w którym będzie gotowany. Ryż zalać wodą, przykryć pokrywką i gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania. Gdy się zagotuje, zmniejszyć gaz i gotować ryż przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć gaz, odstawić garnek na raszkę i pozostawić ryż jeszcze na 15 minut pod przykryciem. Ugotowany ryż przełożyć do miski, ryż delikatnie przemieszać, polać go przygotowaną zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszać, wystudzić.
Matę bambusową owinąć folią spożywczą. Ogórek przekroić na cztery części i wykroić miąższ ze środka. Każdą część pokroić jeszcze na mniejsze kawałki. Łososia pokroić na cienkie i dłuższe słupki. Nori złożyć na pół i przeciąć na mniejsze części. Nori położyć błyszczącą stroną do maty. Przygotować miskę z zimną wodą. Gdy będziemy brać ryż, należy zwilżyć ręce zimną wodą. Uformować z ryżu kulkę, nałożyć na nori i równomiernie rozprowadzić. Na końcu zostawić 2 cm odległości bez składników, aby później nori nam się dobrze skleiło.
Na środek nałożyć trochę wasabi (ja nie dałam - posmarowałam serkiem), następnie kawałek sałaty, na to serek lub majonez i na końcu wędzony łosoś lub ogórek zielony. Pustą końcówkę nori należy zwilżyć zimną wodą, aby później sushi dobrze się skleiło. Kciukami przytrzymać matę, pozostałymi palcami przytrzymać składniki i zawijać ściśle, na końcu dobrze ścisnąć i uformować całą rolkę. Sushi pokroić ostrym nożem na kawałki. Nóż za każdym razem zwilżać wodą, wtedy lepiej się kroi. Kawałki sushi moczyć w sosie sojowym