Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintnie i domowo, zdrowy prosty i elegancki obiadek przygotowany w godzinę i goście zachwyceni :)
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11067
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3465
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1174
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 361
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11067
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3465
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1174
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4180
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 361
Składniki
Suszone pomidory zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut do nasączenia, potem odlewam wodę i delikatnie wyciskam (nie za mocno, bo wilgoć z nich będzie nawilżać mięsko i będzie soczyste). Mięso pokrojone w sznycle dokładnie myję o delikatnie rozbijam pięścią.
Otulam pomidory indykiem - przygotowuję roladki - bez wiązania, wykałaczek itp. Układam na desce płat mięsa. Smaruję 1 kawałek 1 łyżeczką ajvaru (opcjonalnie, żeby nadać soczystości i podbić smak - w przypadku korzystania z pomidorów w oliwie, nie w suszu, pomijam ajvar). Układam połówki pomidorów 2 szt na plaster mięsa mniej więcej w równych odległościach od brzegu (na 2 palce:) Zawijam. Najpierw jeden pomidorek otulam indykiem, potem drugi. Układam w naczyniu żaroodpornym miejscem zawinięcia do dołu - do dna naczynia. Resztę ajvaru ze słoika wykłydam na kawałki mięsa w naczyniu. A jak zostaną jakieś pomidorki, kroję na paseczki i rozrzucam po mięsie :)
Piekę ok. 45-50 minut w temp 160-170 stopni (widełki, bo jak widzę, że mało przyrumieniony to zwiększam lub 10 minut przed końcem podnoszę półkę wyżej lub włączam tylko górną grzałkę)
Aneks: Podaję najczęściej z sałatą, taką jak ta "wiosenne inspiracje: sałata z kiełkami rzodkiewki": https://smaker.pl/przepis-wiosenne-inspiracje-salatka-z-kielkami-rzodkiewki,125526,domowapiwniczka.html a na wypasie to i kartofelka dorzucę takiego jak te "chude pyry z łychy....": https://smaker.pl/przepis-chude-pyry-z-lychy-vs-ziemniaki-hasselback,124207,domowapiwniczka.html Preferuję susz bez zbędnego tłuszczu, ale kiedyś używałam suszonych pomidorów w oliwie - taki słoiczek (w znanej sieci,, gdzie są codziennie niskie ceny rzeczywiście mają niską cenę a jakość taką jak te 2-3 razy droższe :)) Przepis na domowy ajvar jest na moim profilu DomowaPiwniczka tutaj: https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html i w mojej książce kucharskiej "Przewory" - zapraszam :)