Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolowa pieczen z miesa marynowanego na kwasno, ze specjalnym sosem z rodzynkami, odrobina czekolady i pokruszonym pumperniklem to bardzo popularna i niezwykle smaczna renska pieczen wolowa na kwasno. Przygotowanie jest troche czasochlonne ( co najmniej 2 dni w marynacie) ale smak wynagradza czekanie. Z czerwona kapusta i dodatkami pieczen stanowi doskonala kompozycje na swiateczny obiad.
Składniki
Podstawa dobrego smaku pieczeni jest marynata. Obrac cebule i warzywa do zupy, nastepnie pokroic na male kawalki. Do duzego naczynia wlac polowe wina, wode i ocet, dodac warzywa, pieprz, gozdziki i i liscie laurowe. Gotowac na wolnym ogniu przez 10 minut, nastepnie ostudzic. Wlozyc mieso do torby plastikowej, zalac marynata, szczelnie zamknac, wlozyc torbe do miski i wstawic do lodówki. Marynowac mieso przez co najmniej 2 dni, obracajac dwa razy dziennie.
W dniu przygotowania wyjac mieso z torby i dobrze wysuszyc papierowym recznikiem. Marynate przecedzic przez sito zbierając plyn, warzywa i przyprawy. Podgrzac troche klarowanego masla i oleju slonecznikowego w duzym garnku, podsmazyc mieso ze wszystkich stron i posolic. Wyjac pieczen z garnka i wlozyc warzywa z marynaty. Dodac koncentrat pomidorowy, odrobine cukru, wymieszac i smazyc przez chwile, nastepnie dolac plyn marynaty, reszte czerwonego wina i ziola. Wlozyc mieso z powrotem do garnka, dodac kawalek masla, przykryc pokrywka i dusic na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Mozna tez upiec w piekarniku, pierwsza godzine w temp. 200° C, druga w temp. 160° C.
Gdy pieczen bedzie gotowa, przecedzic sos przez sito i zagotowac. Posiekac drobno pumpernikiel, najlepiej w robcie kuchennym, dodac do sosu wraz z namoczonymi w wodzie rodzynkami. i kawalkiem gorzkiej czekolady. Poczekac chwile, az wszystko sie przegryzie i doprawic octem balsamicznym i sola. Zamiast pumpernikla mozna uzyc 2-3 pierniczki.
Kawalki pieczeni podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.