Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Medaliony są kruche, soczyste i wspaniale smakują. Mieso zawiera dużą ilość białka zwierzęcego i jest chude. Jest bardzo dobrym produktem diety odchudzającej.
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19302
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1048
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 766
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19302
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1048
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 766
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w płaskie, mniejsze kawałki tzw. medaliony. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i odstawiamy. Przygotowujemy marchewkę, myjemy, obieramy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Do odpowiedniej wielkości garnka wlewamy 100 ml bulionu warzywnego, dodajemy marchewkę, szczyptę cukru i soli, dusimy. Od czasu do czasu mieszamy i sprawdzamy ilość cieczy, aby marchewka się nie przypaliła. Dusimy do momentu al'dente. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło klarowane i delikatnie obsmażamy medaliony. Wyjmujemy i odstawiamy. W tym samym garnku przygotowujemy sos beszamelowy, dodajemy osączony groszek zielony, marchewkę i medaliony. Dusimy przez ok. 10 minut, zaklepujemy śmietaną i gorącą potrawę podajemy z ulubionymi dodatkami.