Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbaciane pierożki z grzybami i kaszą jaglaną to alternatywa dla popularnych pierogów. Z zieloną herbatą matcha mają piękny kolor i pysznie smakują.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
Suszone grzyby dokładnie umyć, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie ugotować. Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy). Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha.
Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu.
Przykryć ciastem i dokładnie zlepić.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką.