Do góry

Dania główne Przepis na:

Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 850

Dodano:

Odsłon: 229

Herbaciane pierożki z grzybami i kaszą jaglaną to alternatywa dla popularnych pierogów. Z zieloną herbatą matcha mają piękny kolor i pysznie smakują.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki herbaty zielonej matcha
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 30 dag pieczarek
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • Pozostałe składniki:
  • cebula, masło, sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby dokładnie umyć, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie ugotować. Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.

    Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy).

    Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.

  2. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha.

  3. Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.

  4. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu.

  5. Przykryć ciastem i dokładnie zlepić.

  6. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń