Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbaciane pierożki z grzybami i kaszą jaglaną to alternatywa dla popularnych pierogów. Z zieloną herbatą matcha mają piękny kolor i pysznie smakują.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22604
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4706
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44682
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 672
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22604
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4706
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44682
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 672
Składniki
Suszone grzyby dokładnie umyć, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie ugotować. Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy). Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.
Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha.
Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu.
Przykryć ciastem i dokładnie zlepić.
Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką.