Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mojego świątecznego karpia przygotowałam częściowo od siebie , a trochę podpatrzyłam pana. Strzelczyka. Spodobał mi się przepis na przygotowanie karpia w jego wykonaniu i wypróbowałam częściowo. Karp wyszedł bardzo smaczny, skórka krucha a mięsko po prostu rozpływało się w ustach. Polecam
nóż, ręcznik papierowy, miski, patelnia, widelec,
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 83
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 108
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 443
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 83
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 108
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 443
Składniki
Z karpia usunąć wnętrzności , płetwy i głowę. Oblać wrzątkiem, dokładnie oskrobać z łusek. Następnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na dzwonki lub kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Kawałki karpia włożyć do miski przekładając plastrami cebuli i czosnku. oprószyć solą. Zakryć ścierką i odstawić na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień kawałki karpia wyjąć z cebuli, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą. W misce wymieszać mąkę pszenną z dodatkiem mąki ziemniaczanej, do drugiej miski wlać zimną wodę. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła . Kawałki karpia panierować w mące, następnie wkładać do zimnej wody i na patelnię. Smażyć na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu palnika. Smacznego
Pyszna rybka gotowa do spożycia.