Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zgodnie z tradycją słowiańską dziś zaczęły się "Szczodre Gody " ale również zgodnie z antycznymi tradycjami innych krajów europejskich mamy inne świeta dlatego dziś jest - Magiczny kociołek "Rauhnacht" - Wielki Gon dwunastu Skład kociołka to warzywa korzenne (Pasternak , Skirret "kucmerka" , ziemniaki oraz kapusta , grzyby zimowe świeże i suszone oraz suszony tymianek) Pyszności świąteczne ps. . Zjawisko, które ma znacząco różne przejawy regionalne, znane jest w Niemczech jako "Wielki Gon / świeto Dwunastu - Rauhnacht , ale znane też jest, w Skandynawii jako Odensjakt („polowanie Odyna”), Oskorei, Aaskereia lub Åsgårdsrei („pociąg asgardzki”, „podróż do Asgardu”) i jest tu ściśle powiązane z okresem świąt Bożego Narodzenia. . Odniesienie do Wotina/Odyna w imieniu Wüetisheer (z licznymi odmianami) , jest również wyraźne w dialektach alemańskich i szwabskich; W Alpach mówimy także o linii grzbietu. W Anglii pociąg nazywa się Dziki Gon, we Francji Mesnie Hellequin, chasse fantastique, chasse aérienne lub chasse sauvage. We francuskojęzycznej części Kanady używa się terminu Chasse-galerie. W języku włoskim zjawisko to nazywa się caccia selvaggia lub caccia morta.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Na łyżce oleju dusimy przez 8 minut dusić grzyby z dodatkiem cebuli i czosnku. Następnie dodać Krojone i obrane (pasternak , kucmerka, ziemniaki i kapusta) , dolać wody , na wierzch położyć żeberka (opcjonalnie bo danie nie musi być z mięsem) , wrzucić tymianek , dolać wody i dusić do miękkości.
Podawać jako danie samodzielne opcjonalnie z dodatkiem chleba.