Do góry

Dania główne Przepis na:

Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50920

Dodano:

Odsłon: 30110

Pyszne i szybkie danie idealnie sprawdzi się w "awaryjnej" sytuacji.

Składniki

  • 250 g makaronu świderki
  • 4 pętka kiełbasy śląskiej
  • 200 g boczniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • łyżka suszonego oregano
  • cukier do smaku
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Osączamy.
    W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy bulionem (ciągle mieszając) ,dodajemy oregano. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Do sosu dodajemy makaron ,posiekaną natkę i chwilę razem podgrzewamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Matylda88 06 sierpnia 2019 Jak macie czas, to polecam też zrobić sobie makaron samej. A jeśli chodzi o sos, który w sumie dla mnie jest najbardziej czasochłonny, to polecam z tomaty.pl - mają dobry gruziński lub lwowski - dobre do spaghetti lub po prostu jako dodatek do makaronu. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 stycznia 2015 Szyfrem gadacie, ale ja i tak powiem swoje, otóż moja druga połówka wprost ubóstwia takie żarełko :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń