Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świętokrzyskie pigoły to ziemniaczane kluski faszerowane kiszoną kapustą, grzybami i kaszą. Przygotowuje się je w szczególności na święta. Zazwyczaj serwowane są z omastą z podsmażonej cebuli. Jeśli nie macie pod ręką suszonych grzybów, możecie zrobić nadzienie z dodatkiem pieczarek. Wyjdzie nieco mniej aromatyczne, ale równie smaczne.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 790
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 790
Składniki
Przygotuj farsz. Kaszę ugotuj do miękkości.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce klarowanego masła.
Grzyby suszone zalej wrzątkiem, następnie gotuj przez 15 minut.
Kapustę kiszoną odciśnij i zmiel wraz z grzybami. Wymieszaj z cebulą, kaszą i przypraw do smaku.
Przygotuj ciasto. Wszystkie ziemniaki obierz. 1 kg podziel na mniejsze części, ugotuj do miękkości i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. 2 kg zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, następnie odciśnij z nadmiaru soku.
Ugotowane ziemniaki połącz w dużej misce wraz z tymi startymi na tarce, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i całość wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje masy ziemniaczanej. Uformuj z niej kulkę, po czym delikatnie spłaszcz. Wyłóż około 1 łyżki farszu i dokładnie sklej masę.
Tak przygotowane kule gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Możesz podać je z omastą z cebuli.