Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną domową konserwę słoikową z warzywami i galaretką. Taką konserwę warto mieć w domu pod ręką :-) Polecam serdecznie i zapraszam na krótki film z przepisem.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 538
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 171
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 538
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 171
Składniki
Mięso przepłuczcie pod zimną bieżącą wodą, następnie pokrójcie je w 2-3 centymetrową kostkę. Rozdrobnione filety przełóżcie do większej miski. Już teraz dodamy przyprawy, zaczniemy od dodania wody, następnie dorzucimy sól peklującą i sól morską, czosnek granulowany, pieprz i majeranek, całość należy dokładnie wymiesza i dorzucić pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Pamiętajcie aby groszek dokładnie wypłukać przed dorzuceniem do mięsa. Jeszcze raz całość dokładnie mieszamy aby warzywa się wszędzie rozeszły równomiernie. Następnie miskę odstawiamy w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, aby mięso się przerobiło, pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem i ten czas jest wystarczający. Po upływie 1 godziny pakujemy mięso do słoików, pamiętajcie aby były dokładnie umyte i wyparzone, zakrętki również. Starajcie się wszystko dokładnie uklepywać, aby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem, również pamiętajcie aby zostawić 2 centymetry wolnej przestrzeni od góry słoika. Kolejną ważną rzeczą jest dokładne obmycie rantów słoików na mokro i na sucho. Przed zakręceniem słoików dodamy jeszcze tylko żelatynę, po 2 czubate łyżeczki na słoik. Już teraz zakręcamy słoiki i przekładamy na blachę do pieczenia, będziemy pasteryzować w piekarniku, osoby które nie chcą robić tego w piekarniku mogą zrobić to metodą tradycyjną garnkową, czasy się nie zmieniają. Przed pasteryzacją w piekarniku, warto sprawdzić czy piekarnik jest sprawny, najlepiej wstawić dodatkowy termometr i ustawić zadaną temperaturę w tym przypadku 105 stopni góra, dół, bez termoobiegu. wystarczy 30 minut aby ocenić czy piekarnik utrzymuje odpowiednią temperaturę, jeżeli nie, zróbcie pasteryzacje w garnku. Pierwsza pasteryzacja będzie trwała 60 minut w 105 stopniach góra, dół, bez termoobiegu, od piekarnika zimnego, blachę należy umieścić na spodzie piekarnika, po tym czasie wyciągamy konserwy z piekarnika, aby ostygły i odpoczęły w temperaturze pokojowej na 24 godziny. po tym czasie powtarzamy całą procedurę, druga pasteryzacja będzie trwała tylko 50 minut, trzecia pasteryzacja tylko 40 minut. Tak przeprowadzona trzykrotna pasteryzacja to tyndalizacja dzięki której możemy takie konserwy przechowywać miesiącami, a w odpowiednich warunkach nawet i latami. Życzę wszystkim smacznego, przyjemnej zabawy w kuchni i zapraszam serdecznie na krótki film, gdzie pokazuje dokładnie całą procedurę. Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :-)