Do góry

Dania główne Przepis na:

Szakszuka z resztek

Szakszuka z resztek

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 140

Dodano:

Odsłon: 2066

Przepyszne proste danie, można do niego wrzucić wszystkie resztki z lodówki, wystarczy ze są jajka i sos pomidorowy.

Składniki

  • 4 jajka (po 2 na głowę)
  • mięso mielone (dowolne, okolo 200g)
  • pasata pomidorowa (ok. 200 ml) - puszka pomidorów + przecier też będą ok
  • pieczarki 5-6 sztuk
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, pieprz, ostra papryka, bazylia (lub ziola prowansalskie)
  • ciecierzyca (lub fasola) w zalewie
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szakszuka z resztek

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy na oliwie pieczarki z cebulą

  2. Dodajemy posiekany czosnek, mięso mielone i ciecierzycę

    Akurat miała wołowe, ale każde inne będzie OK, tak samo jak wersja wegetariańska

    Jeśli nie mamy ciecierzycy zamiennie możemy użyć fasoli z puszki

  3. Zalewamy passatą, dodajemy przypraw dla smaku

    Lekko podduszamy aby odparował nadmiar wody

  4. Łyżką robimy małe "dołeczki" i wbijamy do nich jajka.
    Solimy jajka i lekko podsmażamy

    Nastawiamy piekarnik na 180stopni żeby się nagrzał

  5. Po podsmażeniu wkładamy do piekarnika na 10 minut na 180 stopni.

    Wyciągamy i smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń