Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski ziemniaczane rzucane z łyżki, okraszone skwarkami z cebulą podane z surówką z kiszonej kapusty.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11902
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16269
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5197
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11902
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16269
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5197
Składniki
Wykonanie ciasta na kluski: Pulpę ziemniaczaną odciskamy przez ściereczkę na 70%, odciśnięty sok po odstaniu wylewamy, a osiadłe skrobia dodajemy do ciasta. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto na kluski.
wykonanie okrasy: Pokrojone w kostkę podgardle smażymy na patelni do ładnego zarumienienia się skwarek. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.
Wykonanie surówki: Kapustę lekko odciskamy z soku, możemy nożem troszkę rozdrobnić, sok wypijamy, jest bardzo zdrowy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy olej i pieprz i mieszamy.
Wykonanie klusek: W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy łyżeczką ciasto ziemniaczane, gotujemy partiami 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Zaraz po wrzuceniu kawałków ciasta do wody mieszamy łyżką, żeby kluski się nie sklejały.
Gotowe kluski nakładamy na talerze, polewamy okrasą i podajemy z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!!!