Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkopolska słynie z szarych klusków, to tradycyjne danie tego regionu. „Szarość” klusek wynika z koloru surowych, startych ziemniaków, które ciemnieją podczas przygotowywania potrawy. Dawniej szare kluchy gotowano jako danie postne i utożsamiano je z kuchnią ubogich. Dziś królują w renomowanych restauracjach, najczęściej w towarzystwie pieczonej gęsiny, dziczyzny i czerwonej kapusty. Szare kluchy możesz jeść samodzielnie, z podsmażoną cebulkę, boczkiem lub twarogiem. Aby wyszły perfekcyjnie, użyj ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi. Jak to sprawdzić? Przekrój warzywo na pół i potrzyj obie części o siebie. Jeśli będą się sklejały, są idealne.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Obierz ziemniaki, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub użyj do tego celu malaksera. Odstaw warzywa na bok i pozwól, aby puściły sok, a następnie odsącz je z nadmiaru płynu. Po czym dodaj mąki, jajko oraz sól i wymieszaj składniki na jednolitą, gęstą masę.
W garnku zagotuj osoloną wodę i nabierając łyżką, wkładaj do niej porcje klusków. Gotuj przez 5-6 minut od wypłynięcia (sprawdź, czy są miękkie). Następnie wyjmuj kluski łyżką cedzakową i odsączaj przez chwilę w durszlaku. Po czym przełóż na tacę lub inne, płaski naczynie, by nie sklejały się ze sobą. Gotuj kluski do wykończenia ziemniaczanej masy.
Obierz cebulę i drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę lub paski. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i przesmaż chwilę, by wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż ta stanie się złota. Wrzuć kluski do patelni i przemieszaj całość, by smaki się połączyły. Szare kluski podawaj gorące – samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.