Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkopolska słynie z szarych klusków, to tradycyjne danie tego regionu. „Szarość” klusek wynika z koloru surowych, startych ziemniaków, które ciemnieją podczas przygotowywania potrawy. Dawniej szare kluchy gotowano jako danie postne i utożsamiano je z kuchnią ubogich. Dziś królują w renomowanych restauracjach, najczęściej w towarzystwie pieczonej gęsiny, dziczyzny i czerwonej kapusty. Szare kluchy możesz jeść samodzielnie, z podsmażoną cebulkę, boczkiem lub twarogiem. Aby wyszły perfekcyjnie, użyj ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi. Jak to sprawdzić? Przekrój warzywo na pół i potrzyj obie części o siebie. Jeśli będą się sklejały, są idealne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5295
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5295
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Składniki
Obierz ziemniaki, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach lub użyj do tego celu malaksera. Odstaw warzywa na bok i pozwól, aby puściły sok, a następnie odsącz je z nadmiaru płynu. Po czym dodaj mąki, jajko oraz sól i wymieszaj składniki na jednolitą, gęstą masę.
W garnku zagotuj osoloną wodę i nabierając łyżką, wkładaj do niej porcje klusków. Gotuj przez 5-6 minut od wypłynięcia (sprawdź, czy są miękkie). Następnie wyjmuj kluski łyżką cedzakową i odsączaj przez chwilę w durszlaku. Po czym przełóż na tacę lub inne, płaski naczynie, by nie sklejały się ze sobą. Gotuj kluski do wykończenia ziemniaczanej masy.
Obierz cebulę i drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę lub paski. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i przesmaż chwilę, by wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż ta stanie się złota. Wrzuć kluski do patelni i przemieszaj całość, by smaki się połączyły. Szare kluski podawaj gorące – samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.