Do góry

Dania główne Przepis na:

Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną i zrumienionym boczkiem:

Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną i zrumienionym boczkiem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2729

Dodano:

Odsłon: 3464

Danie pracochłonne ale smaczne i syte.

Składniki

  • około 1,5 kg startych ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • Sól
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na jak najmniejszych oczkach. Ja zrobiłam to malakserem.
    Starte ziemniaki przełożyć na duże sito wyścielone gazą.
    Lekko wycisnąć. Wodę odlać ale zachować osad, który został na dnie naczynia. Dodać go do masy ziemniaczanej.
    Wbić jajka , dodać sól i obie mąki.
    Masa nie powinna być ani za rzadka ani zbyt gęsta.
    Zagotować wodę z solą. Nabierać małe porcje łyżką zanurzaną za każdym razem w gorącej wodzie.
    Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Delikatnie wyciągać kluseczki łyżką cedzakową.
    Podałam z zasmażaną kiszoną kapustą i zrumienionym boczkiem .



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń