Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie pracochłonne ale smaczne i syte.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5765
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5765
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 150
Składniki
Ziemniaki obrać i zetrzeć na jak najmniejszych oczkach. Ja zrobiłam to malakserem. Starte ziemniaki przełożyć na duże sito wyścielone gazą. Lekko wycisnąć. Wodę odlać ale zachować osad, który został na dnie naczynia. Dodać go do masy ziemniaczanej. Wbić jajka , dodać sól i obie mąki. Masa nie powinna być ani za rzadka ani zbyt gęsta. Zagotować wodę z solą. Nabierać małe porcje łyżką zanurzaną za każdym razem w gorącej wodzie. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Delikatnie wyciągać kluseczki łyżką cedzakową. Podałam z zasmażaną kiszoną kapustą i zrumienionym boczkiem .