Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4777
Dodano: 11.04.2019
Odsłon: 4009
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ziemniaki obrać i zetrzeć na jak najmniejszych oczkach. Ja zrobiłam to malakserem.
Starte ziemniaki przełożyć na duże sito wyścielone gazą.
Lekko wycisnąć. Wodę odlać ale zachować osad, który został na dnie naczynia. Dodać go do masy ziemniaczanej.
Wbić jajka , dodać sól i obie mąki.
Masa nie powinna być ani za rzadka ani zbyt gęsta.
Zagotować wodę z solą. Nabierać małe porcje łyżką zanurzaną za każdym razem w gorącej wodzie.
Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Delikatnie wyciągać kluseczki łyżką cedzakową.
Podałam z zasmażaną kiszoną kapustą i zrumienionym boczkiem .
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

CookWithMe 12 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 11 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
jak u Mamy :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 11 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszny obiadek.:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 11 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Szare kluski rządzą :)Pycha :)
3 Kto głosował? | Odpowiedz